Sarma

Tradicionalno zimsko, ali i novogodišnje jelo


Objavljeno: 31.12.2011.

Foto: screenshot
Pogledano: 3633 puta

Sarma gotovo da je već zaštitni znak zimskog razdoblja, a mnogi bez sarme ne mogu ni zamisliti zimu. Tako je sarma postala i tradicija, a mnogi upravo sarmu već tradiocionalno pripremaju za Novu godinu. Treba strpljenja i spretnosti za pripremu i dugo se kuha, ali na kraju se itekako isplati. 

Pa krenimo...

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
½ kg ribanog/narezanog kiselog kupusa
50 g sušene slanine (ploške)
2 para domaćih kobasica

Fila:

2 jaja
350 g mljevene junetine
250 g mljevene svinjetine
100 g riže
50 g sušene slanine (sitno narezane)
1 žličica crvene paprika
½ žličice papra
1 žličica soli
1 žličica vegete
1 glavica bijelog luka (češnjaka)

Zaprška:

1 žličica brašna
1 žličica masti
 

Priprema:

Kiseli kupus kratko properite u hladnoj vodi, pa odvojite listove koju su veći i ljepši (njih par samo 3-4). Tim listovima zarežite zadebljani dio i ostavite sa strane.

U posebnoj posudi pripremit ćete filu: dobro izmješajte obje vrste mljevenog meso, rižu, jaja, sitno nasjeckani bijeli luk (češnjak), malo sitno narezane slanine (ostatak će vam trebati kasnije), i začine po želji ili kako je prethodno navedeno. Odvojite preostale listove cijele glavice zelja te na svaki list stavite malo file (ovisno o veličini lista), zarolajte i utuknite sa svake strane.

Odaberite veliki i duboki lonaci na dno stavite one velike listove koje ste prethodno odabrali i ostavili sa strane i narezano zelje. Na to posložite zarolane sarme (najbolje počnite slagati prateći krug lonca) i par ploški tanko narezane slanine. Na sve to dodajte još malo narezanog zelja i kobasice.

Cijeli sadržaj posude zalijte s hladnom vodom i stavite na jaču vatru da provrije. Kada provrije smanjite vatru i pustite da se krčka.

Na kraju pripremite svijetlu zapršku od žlice masti i žlice brašna. To dodajte u posudu i tako kuhajte još dva sata uz povremeno dolijevanje toplom vodom.

Možete dodati i list lovora.

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy