Sevilla - andaluzijska ljepotica

Ljepotica oko koje se vrijedi potruditi

  • Ovo je opis

Objavljeno: 19.09.2011.

Foto: Sara Čordaš
Pogledano: 4008 puta

Grad prebogate povijesti, iz čije je luke na rijeci Guadalquivir i Kristofor Kolumbo zaplovio na svoje najznačajnije putovanje na kojemu je stigao do Amerike.

Grad u kojemu je otvorena prva zloglasna inkvizicija, kojim su nekoliko stoljeća vladali Rimljani, kasnije Mauri, i danas je jedan od najvećih i najvažnijih gradova u Španjolskoj, po broju stanovnika četvrti po redu.

Nakon stoljeća burne povijesti Sevilla je danas kulturno i sveučilišno središte s brojnim spomenicima uvrštenim u Svjetsku baštinu UNESCO-a, s ulicama i zgradama koje pršte arapskom ornamentikom i pločicama u svim bojama uz bok pogodnostima modernog svijeta kao što je metro koji je otvoren 2009. godine.

Znajući sve te informacije, po pasjoj srpanjskoj vrućini, baš negdje oko podneva, i mi smo se napokon domakli grada. U tom dijelu dana očigledno se raspoznaju turisti od ''domorodaca'', ove potonje se rijetko može vidjeti kako žurno prolaze ulicom na putu prema kućama i popodnevnoj siesti, dok se turisti naivno trude prehodati još koji kilometar, opremljeni bocama vode i očigledno opadajućim entuzijazmom. U tom dijelu godine, Sevilla je zaista ljepotica oko koje se vrijedi potruditi. Zabljesnuti njezinim bojama i ljepotom izazov smo spremno prihvatili.

Iz pansiona u starom dijelu grada, u kojem smo sobu pronašli po vrlo povoljnoj cijeni, krenuli smo u osvajanje i upoznavanje, odlučni ne odustati ni kada posljednji turist, iznemogao od vrućine, zamakne u sigurnost i hlad svojeg hotela. Bogato i kićeno ruho ovoga grada krije u svojim džepićima i naborima još interesantnije dućančiće, restorane, uličice koje se otvaraju u trgove koji, kao za nagradu, nude od sunca zaklonjene kafiće i barove.

Gotovo prepotentno lijepe fasade Seville scenografija su zapravo mirnog života koji se ondje odvija, ritma uvelike sličnog našim većim obalnim gradovima, iako je od mora udaljena nekih stotinjak kilometara. Najbolje ju je istraživati gubeći se u njezinim ulicama, otkrivajući znamenitosti i zanimljivosti onako usput, šećući i manje turističkim ulicama, uzimajući predah uz ukusne tapase i sangriu ili pak u nekom od osvježavajućih parkova i zelenilom zaštićenih trgova.

Žurba je definitivno zabranjena, oduzima svu čar i bit. Ne brinite se ni ako vas umor savlada u popodnevnim satima, nikakva sramota. Lekcija je naučena, siesta je sastavni dio dana, i koliko god se opirali u jednom će vas trenu sustići. I mi smo se nakon cjelodnevnog truda kao pokošeni srušili u krevet. Nekoliko sati nakon, grad nas je još jednom iznenadio.

Vratili smo joj se u kasnim satima, sumnjajući da ćemo u to doba dana i tjedna naići na akciju. No cijeli grad tek tada oživljava. Graja na ulicama, u restoranima i barovima, večeri flamenca, kulturna događanja, većina dućana otvorena, navečer Sevilla diše punim plućima!

Iako prividno usporen u ljetnim mjesecima, ovaj grad najbolje će nagraditi one u dobroj kondiciji. Svojom ponudom on nabija tempo, očarava i iznenađuje svakim novim uglom za koji skrenete ili unutarnjim dvorištem u koje zalutate.

Sevilla je definitivno jedan od onih gradova koje nikada nećete zaboraviti i kojemu ćete se opet željeti vratiti.

Komentari
Otok ljubavi
Održana premijera novog filma...
 
Vratite se u djetinjstvo
Prije 2933 dana Predstavljena nova knjiga za djecu...
Nova filmska ekranizacija Glembajevih
Prije 2963 dana Film je sniman na tri vrlo atraktivne i povijesno zanimljive lokacije...
Budite model na Tvitomaniji
Odmor kakav zaslužujete na najvećoj regionalnij konferenciji o društvenim mrežama...
 
Fashion blogerice na modnom
Prije 3413 dana U čemu je tajna njihova uspjeha?...
My Fashion - mjesto
Prije 3533 dana Navratite po svoju dnevnu dozu modne inspiracije...
Mali slatki Palčići
Izrada unikatnih lutkica od stare odjeće...
 
Život piše stihove, moje
Prije 3294 dana Ako želite nešto orginalno i drugačije, zovite Roberta...
Maštovite vezice, špagice i
Prije 3298 dana Kreativka Kristina oduševit će vas svojim narukvicama ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy