Silvač u Nurnbergu

Zašto Nurnberg privlači turiste iz cijeloga svijeta


Objavljeno: 13.01.2012.

Foto: Silvija Hasanec
Pogledano: 6891 puta

Ovaj prekrasni grad smješten je u njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj koji sa svojih pola milijuna stanovnika čini drugi grad po veličini, nakon Münchena, u sjevernobavarskoj regiji.

Bogat povijesnim znamenitostima, Nürnberg možemo opisati kao grad koji duboko poštuje svoje kulturne znamenitosti koje su toliko očuvane da ćete pomisliti kako ste se vratili u 15. ili 16. stoljeće.

Malo povijesti

Kaiserburg, odnosno gradska tvrđava koja se nalazi na vrhu grada, pruža prekrasan pogled na cijeli grad. Unutar zidina smješten je muzej koji čuva mnoštvo alata, oružja i oruđa koje su koristili njihovi preci prije mnogo stoljeća. Sama činjenica da je tvrđava bilo glavno sjedište careva Svetog Rimskog Carstva govori nam koliku je važnost Nürnberg imao svojim prošlim vladarima.

 

Osim tvrđave, brojne crkve i katedrale poput gotičke katedrale sv. Lorenza i Crkve Gospe (Frauenkirche) također su predmet fotografiranja mnogih turista koji posjete ovaj grad. Schöner Brunnen iliti Lijepi bunar mjesto je poput našeg Manduševca gdje možete zaželjeti neku želju, ali s time da ne morate bacati novčiće u njega nego na ogradi oko bunara pronaći maleni zlatni krug kojeg vrtite istodobno dok izgovarate svoju želju.

 

Novija povijest koja je Nürnberg učinila još poznatijem je njegova važnost u godinama prije i nakon Drugog svetskog rata u sklopu nacističkog režima. Upravo zato što je Nürnberg bio boravište bivše carske obitelji, Hitler je odabrao ovaj grad za glavno mjesto okupljanja svojih ideologijskih istomišljenika. Ljubitelji povijesti, pogotovo oni koji su zaokupljeni tematikom Drugog svjetskog rata bili bi oduševljeni nedovršenom građevinom Alberta Speera ( najomiljeniji Hitlerov arhitekt) koja se prostire na nekoliko tisuća kvadratnih metara, nekada poznatom kao glavno mjesto okupljanja Nacističke stranke u Nürnbergu.

Danas je na tom mjestu otvoren Dokumentacijski centar sa stalnom izložbom poznatom pod nazivom ''Fascinacije i užas“ koja blago rečeno, prikazuje tamnu stranu njemačke povijesti.

Smještaj, hrana, piće i cijene

Bogata povijest ovog grada privlači mnoge turiste iz još jednog razloga, a to je relativno povoljna ponuda hotelskih smještaja, prehrane i gradskog prijevoza. Noćenje u hotelima otprilike će vas koštati od 60 eura po osobi pa nadalje, večera u restoranu za četvero otprilike 50 eura, a gradski prijevoz, ako govorimo o tjednoj karti s korištenjem busa, tramvaja i podzemene, 21 euro. To su prosječne cijene koje varairaju ovisno o hotelu u kojem odsjedate ili restoranu kojem jedete. Svi koji zamišljate scenu iz filmova u kojoj rezervirate stol u restoranu i gdje vas na ulazu dočekaju sa smiješkom i gestom odobravanja kao da znaju da ste to vi, svakako odaberite talijanski restoran Chiao, jer osim profesionalnog osoblja koje stalno treperi iznad vas, kušat ćete nevjerojatno ukusnu hranu koja vas neće puno koštati.

 

Obožavatelji fast foodova pomislit će da su došli u mali raj na zemlji jer u Nürnbergu na svakih par koraka možete naići na Mc'Donalds, Burger King ili Nord See. Osim poznatih fast food lanaca isto tako na svakom koraku možete naići na razne pečenjare istočnjačke hrane poput kebaba, falafela (arapska poslastica sa mljevenim graškom i kukuruzom) ili pak japanskih i kineskih mini lounge barova.

Kava s mlijekom u prosjeku stoji oko 2,50 eura pa nadalje, a što se tiče pušenja, ono je zabranjeno u svim kafićima, noćnim klubovima i ostalim ugostiteljskim radnjama. Čak i na javnim gradskim površinama (ponekim, ne svima) imate kvadrate označene žutom bojom unutar kojeg stanete vi i vaš prijatelj (koji nema više od 100 kila) i tek onda zapalite cigaretu. Ako vas policija uhvati da pušite izvan dozvoljenog prostora opalit će vas po džepu kaznom od 40 eura.

 

Noćni provod

Noćni život za sve one kojima je dovoljna cuga i dobra glazba bit će zadovoljni, ali zaboravite na komade kakve srećete po noćnim klubovima u Zagrebu☺. Jedan od najvećih noćnih klubova u Nürnbergu je WON – World of nightlife, s više podija na kojima puštaju različitu vrstu glazbe. R'n'b , house i izvorna domaća njemačka glazba tri su najpopularnija floora na kojima se možete razbacati uz najpoznatije hitove.

Shopping

Ako krenete šopingirati vjerujte nećete imati nikakvih neugodnih iskustava s prodavačima jer su oni jako ljubazni i profesionalni. Trgovine sa odjećom su većinom iste kao i u Hrvatskoj, mada njihova sniženja su još uvijek puno povoljnija od naših.

*****

Sve ovo, a i više, čini Nürnberg privlačnim za mnogobrojne turiste, ali i radnike koji su napustili svoju matičnu zemlju zbog boljih uvjeta života. Ni u jednoj drugoj europskoj državi nećete sresti više Turaka nego u Njemačkoj, no to, barem nama koji dolazimo na odmor ne daje nikakav negativan prizvuk.

 

Kako bilo, svi vi koji se odlučite da svoje godišnji odmor provedete u Nürnbergu, nećete požaliti.

Komentari
Mali slatki Palčići
Izrada unikatnih lutkica od stare odjeće...
 
Život piše stihove, moje
Prije 3299 dana Ako želite nešto orginalno i drugačije, zovite Roberta...
Maštovite vezice, špagice i
Prije 3302 dana Kreativka Kristina oduševit će vas svojim narukvicama ...
Budite model na Tvitomaniji
Odmor kakav zaslužujete na najvećoj regionalnij konferenciji o društvenim mrežama...
 
Fashion blogerice na modnom
Prije 3418 dana U čemu je tajna njihova uspjeha?...
My Fashion - mjesto
Prije 3537 dana Navratite po svoju dnevnu dozu modne inspiracije...
Otok ljubavi
Održana premijera novog filma...
 
Vratite se u djetinjstvo
Prije 2938 dana Predstavljena nova knjiga za djecu...
Nova filmska ekranizacija Glembajevih
Prije 2968 dana Film je sniman na tri vrlo atraktivne i povijesno zanimljive lokacije...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy