Ove su kiflice pravo malo blago. Fine, rustične, prhke kiflice, s punjenjem po želji. Njihova tajna je u masti. Za neke vrste kolača mast je nezamenljiva, ona daje ono nešto posebno kolačima, što ni jedan maslac ne može zamijeniti. Znate da su kolači spremljeni s mašću bolji što duže stoje, pa tako je i s ovim kiflicama. A vjerujte mi, količina je pozamašna i nemoguće ih je pojesti tako brzo, pa provjereno znam da su poslije tjedan i više dana još bolje.
Sastojci:
(za 88 kiflica)
1 kg brašna
1 žličica soli
200 ml mlijeka
1 kocka kvasca
1 jaje
400 g masti
1 žlica šećera
korica 1-2 limuna
šećer u prahu za oblaganje kiflica
Priprema:
Prosijte brašno i dodajte žličicu soli. Mlijeko zagrijte, da bude toplo, pa prelijte preko izmrvljenog kvasca i pola žličice šećera. Ostaviti kvasac da nabuja.
U posudu u kojoj ćete mijesiti stavite mast da omekša na sobnoj temperaturi. Izradite kuhačom omekšalu mast i žlicu šećera. Dodajte jaje pa izmiješajte. Dodajte nabujali kvasac, naribanu koricu limuna i sjedinite s ostalim sastojcima. Postepeno dodavajte prosijano brašno, dok se ne zamijesi mekano i glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
***Možda neće morati upotrijebiti svu navedenu količina brašna, zato ga dodajte postepeno.
Pećnicu uključite da se grije na 180° C, kako bi bila spremna za prvu turu kiflica. 2 velika protvona obložite papirom za pečenje.
Tijesto podijelite na 11 dijelova. Svaki dio razvucite valjkom u krug, na oko pola cm debljine, sijecite na 8 trokutića, napunite filom po želji.
Količinu file prilagodite veličini trokutića. Motajte kiflice, pazeći da fila ostane unutra. Krajeve svake kiflice pritisnite, kako biste spriječili curenje file. Svaku kiflicu blago zaoblite. Poredajte kiflice u protvon, ostavljajući malo prostora između svake kako bi nesmetano rasle.
Kiflice stavite da se peku, tijekom pečenja neće mnogo mijenjati boju, ostat će blijede.
Jesu li su gotove provjerit ćete tako što jednu podignete i pogledate joj dno, ako je fino pečeno i rumeno, kiflice se mogu vaditi.
Vruće kiflice uvaljajte u prah šećer, ostavite da se ohlade i poslužite.
Čuvajte ih u metalnoj kutiji, rok trajanja im je dosta dug.
Više Aninih recepata možete pronaći ovdje