Sedam savjeta za um i tijelo

Većinu znate, ali podsjećamo vas..


Objavljeno: 31.08.2011.

Foto: www.fuck-the-sun.tumblr.com
Pogledano: 3748 puta

Nakon opuštanja na godišnjem odmoru, skupljanja energije, punjenja baterija ili kako često znamo sarkastično reći, bijega od surove stvarnosti, u rujnu se lagano vraćamo uobičajenom životnom ritmu. Kako ne bismo dopustili da se s bojom našeg tena, u mjesecima koji dolaze, ispere i sav elan koji smo prikupili preko ljeta, podsjećamo vas na nekolicinu mudrih savjeta, koje nekako često, uz ovaj ili onaj izgovor (znamo, teško je priznati..), izbacujemo iz svoje dnevne rutine.

Osam čaša vode dnevno

Nije znanstvena fantastika, ali u nekom trenutku, čudnim djelovanjem zvijezda i svemira općenito, (a i smanjenjem temperatura nismo više toliko žedni :) ) pa većina nas nekako zaboravlja i na to osnovno 'pravilo'. Preporuka je jednostavna, u svakome trenutku, na svom radnom stolu, u automobilu, ili torbi, dok gledate televiziju ili čitate najnovije članke na našem portalu, uz sebe imajte punu čašu/bočicu vode. Kada uvidite na koliko sve načina pozitivno djeluje, čuditi ćete se kako ste ikada prije mogli bez nje! Mislimo na vodu, a i na Female :)

Šećer. Bijeli, smeđi, u granulama

Najgori je kada ga nismo ni svjesni, a nalazi se u gotovo svakom zapakiranom proizvodu, ili ga ondje zamjenjuju aditivi i zaslađivači. Na tu temu sigurno ćemo još pisati, no ukratko ćemo ponoviti da su voćni šećeri nemjerljivo zdraviji i poželjniji u našem organizmu, pa jednostavno pokušajte umjesto čokoladice na pauzi pojesti voćnu salatu, sušene brusnice ili lješnjake, koji zapravo sadržavaju one elemente koje naše tijelo traži kada nam dođe 'želja za slatkim'.

Od kuda sada taj gluten?

Mnogi će se s pravom zapitati kada ga vide na ovoj našoj listi, jer nije toliko prošireno znanje da taj protein, kojega možemo naći u mnogim žitaricama, a posljedično i proizvodima kao što su tjestenina, riža, kruh, pizza, industrijska hrana, uzrokuje zdravstvene probleme kod mnogih ljudi, a ne samo onih na njega posebno osjetljivih (bolest celijakija). Ako često osjećate trnce i hladnoću u rukama i nogama, općeniti umor i bezvoljnost tokom dana, pokušajte iz prehrane, na dva do šest tjedana, izbaciti spomenute namirnice. Ako ih nakon tog perioda ponovno počnete konzumirati i uvidite da se osjećate lošije, posavjetujte se s lječnikom, jer čak 99% ljudi s ovim zdravstvenim problemom za njega ni ne znaju.

Jedan, dva, tri - barem OSAM ponavljanja!

Kada bi svima u naviku ušlo vježbanje na dnevnoj bazi, svijet bi doslovno drugačije izgledao. No uzevši u obzir svaku moguću izliku, a nećemo ni pisati koliko smo ih se samo mi u redakciji sjetili, svi ćemo se negdje u dubini, potajno, složiti da one ipak jesu samo to - izlike. Pa krenimo s osam ponavljanja dnevno, vježbi po vašem izboru, kombinacija po danima u tjednu, kako vam god najviše odgovara.. Samo neka se uz prijeđenih osam stepenica u danu, tu nađu i malo zahtjevnije vježbe, čučnjevi, trbušnjaci, sklekovi za one najodvažnije.

Udah-izdah

Ne, nećemo vam reći da napokon otvorite tu kuvertu s računom od kreditne kartice, ali kada to ipak učinite ovaj će vam savjet zasigurno dobro doći. Jednostavna meditacija, ili samo odvajanje nekoliko trenutaka za sebe pomoći će vam da smanjite stres, te se osvježite za nastavak dana. Pronađite u svojoj okolini mjesto na kojem se osjećate najudobnije i najopuštenije, zatvorite oči i koncentrirajte se jedino na svoje disanje. Isprva će biti teže, no nakon nekoliko puta i sami ćete uvidjeti da vam upravo ta fokusiranost godi, te ćete sve više osjećati dobrobiti ovakvog načina opuštanja.

O(t)puštanje

Svakodnevno nas gricka milijun problema ili loših događaja, tramvaj nam pobjegne 'pred nosom', kiša nas uhvati nespremne, a ni šefici dan nije baš dobro započeo, pa se iskaljuje na vama. Svi imamo svoje probleme, a i onda kada ih riješimo naš mozak izmišlja nove, jer on jednostavno tako funkcionira. Malo se opustite, shvatite da na nake stvari, u određenom trenutku, zaista ne možete utjecati, pravilno dišite, i usmjerite svoju snagu i um na konstruktivnije misli.

Druženje!

Koliko god su nam potrebni mir i odmor, odnosi, veze i druženja jedne su od glavnih odrednica koje nas čine ljudskim bićima. Kroz život bi bilo šteta prolaziti ako na tom putu nemamo s kime podijeliti doživljaje, osjećaje i ljubav, stoga učinite sebi uslugu i družite se. Garantiramo trenutačno poboljšanje raspoloženja. 

Komentari
Vježbanjem do savršene guze
Ljeto samo što nije tu, a vi još niste poduzele ništa po...
 
Uspješna motivacija za trčanje
Prije 3374 dana 7 savjeta kako se motivirati za trčanje i ne odustati...
U čemu je najbolje
Prije 3388 dana Koju odjeću i obuću odabrati za vježabnje, a koju izbjegavati...
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 2822 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 3036 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Napunite baterije!
Ove namirnice dati će vam dovoljno jakosti i snage za izvršavanje svih...
 
Voda kao lijek
Prije 2708 dana Kako biste se liječili vodom, potrebno je svako jutro popiti četiri čaše...
Oživi me!
Prije 2884 dana Znate li kako možete spasiti nečiji život? ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy