Čudne činjenice o vašem tijelu

Ovo zasigurno niste znali


Objavljeno: 31.08.2011.

Foto: Stephanie A. Pojatina
Pogledano: 6521 puta

 Unatoč tisućama godina istraživanja, neke funkcije ljudskog tijela i dalje ostaju nepoznanica ili barem ne prestaju zadivljavati svojom složenošću. Iako su dio naše svakodnevice, često na njih ni ne obraćamo pažnju. Lista petnaest onih (nama) najčudnijih i najzanimljivijih slijedi, ovo sigurno niste znali:

1. Ljudski mozak može pohraniti između 3 i 100 terabajta informacija (oko točne količine znanstvenici se još nisu složili). Za usporedbu, Britanski Nacionalni Arhiv, u kojem su pohranjene informacije o 900 godina njihove povijesti, zauzima oko 70 TB. Prilično moćno, zar ne?

2. Mozak sam po sebi nije osjetljiv na bol. Iako je organ koji je centar za primanje svih osjetilnih podražaja, pa tako i boli, on sam nema receptore za bol, tako da na nju niti nije osjetljiv. Ono što vam zadaje glavobolje su na bol osjetljiva tkiva, živci i krvne žile koji ga u velikom broju okružuju.

3. Svakog dana gubimo u prosjeku 60-100 vlasi kose. Gubitak ovisi o godišnjem dobu, zdravstvenom stanju, trudnoći i hormonalnim promjenama, pa čak i dijeti, koja ga može povećati.

4. Na četvornom centimetru svoga tijela čovjek ima jednaku količinu dlaka kao i čimpanza, no za razliku od našeg životinjskog prijatelja, većina naših dlačica dovoljno je svijetla da se ne zamjećuje. Kako kod koga, zapravo.

5. Plavuše imaju više kose od ostalih. Utvrđeno je da boja kose determinira njezinu gustoću, pa tako plavuše imaju oko 146 000 folikula, brinete oko 100 000, dok crvenokose imaju najmanje, tek oko 86 000 folikula, koje kroz životni vijek mogu ''isproducirati'' vlas kose 20-ak puta.

6. 'Životni vijek' vlasi kose je 3 do 7 godina, ako se u međuvremenu ne dogodi neka veća trauma koja bi uzrokovala njezino naglo ispadanje.

7. Ukupna dužina krvnih žila u ljudskom tijelu iznosi između 95 000 i 100 000 km, što je dva puta više od duljine ekvatora!

8. Žene trepću duplo više od muškaraca, u prosjeku 13 puta u minuti.

9. Tijekom života proizvodimo dovoljno sline da se napune 2 manja bazena za plivanje!

10. Najveća stanica u ženskom tijelu je jajna stanica, promjera je oko 1 milimetra i čak se može vidjeti golim okom, za razliku od ostalih stanica u tijelu. Najmanja pak stanica u muškom tijelu jest spermij koji sadrži tek nešto više od jezgre stanice.

11. Otisak prsta, značajka po kojoj se gotovo najtočnije mogu prepoznati jedinke ljudskih bića i koja će ih pratiti cijeli život, razvija se vrlo rano, u fazi fetusa od tek 3 mjeseca starosti.

12. Možemo zapamtiti preko 50 000 različitih mirisa, te sjećanja u velikoj mjeri vežemo uz njih. Također, žene imaju bolje razvijen osjet njuha od muškaraca. Provjereno i previše puta.

13. Dokazano je da ljudski organizam može dulje izdržati bez hrane (do 2 mjeseca, ovisno o zdravlju, potkožnom masnom tkivu..) nego bez sna. Najdulje zabilježeno da je zdrav čovjek izdržao bez spavanja jest 11 dana, kada su već nastupale ozbiljne karakterne promjene, nemogućnost govora, halucinacije..

14. Potrebno je pokrenuti 17 mišića da bismo se nasmijali, i 43 da bismo se namrštili.

15. Najjači mišić u ljudskom tijelu jest jezik. Iako njime nećete moći podići kutiju s električnim roštiljem na najgornju kuhinjsku policu, u odnosu na svoju veličinu činjenica jest da mu u našem tijelu nema premca. Ovo je puno jasnije kada se sjetimo koliko ga samo dnevno treniramo i jačamo pričajući, jedući, gutajući..

16. Zub je jedini dio ljudskog organizma koji se ne može sam obnoviti. Obzirom da je vanjska ovojnica zuba neživo tkivo, kada ju oštetimo jedino nam zubar može pomoći vratiti prijašnji izgled.

17. Potrebno je duplo više vremena da izgubimo mišiće, nego da ih dobijemo, što bi nam, naravno, trebao biti razlog više da se bavimo nekom vrstom tjelovježbe. Vidite, nije toliko teško koliko se čini :)

18. Svakodnevno, ljudsko tijelo proizvede oko 300 bilijuna novih stanica. Samo koža sušenjem i ljuštenjem izgubi njih oko 600 000 po satu.

Komentari
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 2773 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 2987 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 3314 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 3363 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Vježbanjem do savršene guze
Ljeto samo što nije tu, a vi još niste poduzele ništa po...
 
Uspješna motivacija za trčanje
Prije 3325 dana 7 savjeta kako se motivirati za trčanje i ne odustati...
U čemu je najbolje
Prije 3339 dana Koju odjeću i obuću odabrati za vježabnje, a koju izbjegavati...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy