Strast i bunt - Ekspresionizam u Hrvatskoj

Antologijska izložba u Klovićevim dvorima od 6.9. - 6.11., Zagreb


Objavljeno: 07.09.2011.

Foto: Galerijaklović.hr
Pogledano: 6049 puta

Oko tri stotine izložaka po prvi puta cjelovito prezentiraju i valoriziraju hrvatske dosege ovog umjetničkog pravca u svim umjetničkim izričajima. Vrhunskim likovnim ostvarenjima slikarstva, skulpture, grafike i grafičkoga dizajna, arhitektonskim rješenjima te vrsnim književnim, kazališnim, filmskim i glazbenim prinosima izložba rekonstruira duhovno i kulturno ozračje u kojem ekspresionizam nastaje i uključuje se u šire tokove europskih umjetničkih strujanja.

Ekspresionizam u Hrvatskoj javlja se relativno rano i to podjednako u književnosti, likovnim umjetnostima, kazalištu. Štoviše, nekoliko časopisa koji izlaze 1920. godine dokazuje dobru recepciju ekspresionizma, a niz važnih (njemačkih) časopisa koji su promovirali ovaj stil bili su u opticaju u Hrvatskoj od samog početka Prvog svjetskog rata. Pojavom izložbi Hrvatskog proljetnog salona (1916.) uočavaju se jasne naznake ekspresionističke doktrine i u likovnim umjetnostima.

Izložba će predočiti umjetničke priloge ekspresionizmu mnogih poznatih autora poput primjerice: Miroslava Krleže i Antuna Branka Šimića u književnosti, Blagoja Berse i Borisa Papandopula na području glazbe, zatim pionirskih radova Drage Iblera i Ignjata Fischera u segmentu arhitekture, kao i slikarskih inovatora Ljube Babića, Marina Tartaglie, Zlatka Šulentića ili Milivoja Uzelca da spomenemo samo neke. Jedan od najtransparentnijih vidova ekspresionizma ostvaren je u crtežu i grafici, čiji su uspješni predstavnici Vilko Gecan, Marijan Trepše ili Sergije Glumac.

U ovoj velikoj i zanimljivoj izložbi možete uživati do početka studenog, nikako ju nemojte propustiti! 

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy