Strpat ćemo sve pod tepih

Kako zanemarivanje problema utječe na vezu i kako spasiti situaciju


Objavljeno: 01.03.2012.

Foto: Ante Burazin
Pogledano: 1738 puta

Na što vas asocira riječ tepih? Vjerojatno na materijal koji upotrebljavamo u našim domovima kao ukras i/ili zaštitu podova. Mene također asocira na sredstvo koje se upotrebljava u vezama i pod koji se pospremaju problemi, u nadi da će na taj način nestati, dok se zapravo događa upravo suprotno.

“Trpanje pod tepih” izraz je koji se od pradavnina upotrebljava za negiranje problema u vezama jer je to ipak najlakša opcija za njihovo rješavanje, iako čak i djeca u vrtiću znaju da je jedina opcija običan, smiren, ljudski razgovor.

Okružena sam vezama u kojima ljudi ulažu vrlo malo ili čak nimalo napora da bi njihova veza funkcionirala kako treba te da bi u konačnici i oni sami bili sretniji i zadovoljniji.

Većina nas nesuglasice i nerazumijevanja najčešće voli začiniti dobrim starim psovkama, desetljećima njegovanim na dragom nam balkanskom području, te izvlačiti probleme iz svibnja 1980. kada su on/ona napravili ono nešto što mu/joj on/ona nikad neće zaboraviti. U igri su i mega povišeni decibeli, jer će nas partner vjerojatno bolje razumijeti ako vrištimo iz sveg glasa, a i kakva je to svađa ako nismo susjedima dali novu temu za razgovor. U nekim ekstremnim situacijama zna nadrapati i pokoji predmet koji se nađe pri ruci i koji kasnije završi na gađanom objektu ili, na njegovu sreću, negdje sa strane. Muški primjerci češće svađu podnose stoički, kao pravi muškarci, dok je mi žene volimo upotpuniti krokodilskim suzama u drama queen stilu.

Što tada obično biva?

Ako par ne živi skupa ni jedno od njih neće posegnuti za mobitelom barem dan, pa ko izdrži više.

Oni koji žive skupa sustavno će se izbjegavati ili održavati tihu misu kada su jedno pored drugog.

Živjeli oni skupa ili ne, svađa će se “riješiti” na način da se jedno ispriča, a drugo prihvati ispriku, najčešće iz razloga što im je dosta odvojenosti i zahlađenja i iz želje da se sve vrati na staro.

Kvazi pomirbom je opet sve divno i krasno, ljubav cvate, a ono od prije tri dana se zaboravlja i strpa se pod omiljeni nam dio pokućstva - tepih naravno. Sve do sljedeće, čak i najbezbolnije svađe, kada se sve opet vadi van. Pa se tako vrte u krug, a problemi se sve više nakupljaju, dok jedno od njih (ili oboje) ne shvati da mu je dosta vrtoglavice i veza pukne.

I onda se pitamo zašto… a odgovor nam visi iznad glave i tako je jednostavan – ne razgovaramo.

Koliko ste puta sjeli sa svojim partnerom i smirenim glasom započeli razgovor, obrazložili mu svoje mišljenje bez straha od reakcije, tražili ga da na jednak način obrazloži svoje i zajedno probali naći rješenje za određeni problem? Koliko ste puta preispitali svoje ponašanje i postupke i stavili se na njegovo mjesto? Koliko ste puta priznali da ste i vi možda krivi i poradili na promjeni? Ako je vaš odgovor “malo”, “rijetko” ili “nikad”, vaša će veza teško napraviti onaj korak unaprijed, a nezadovoljstvo koje osjećate nakon svake svađe moglo bi postati trajno. Možda zvuči banalno, ali jedino ćete kroz razgovor o problemima vidjeti je li osoba s kojom ste u vezi uistinu za vas, jer ako se problemi ne rješavaju ni putem razgovora, zapitajte se želite li takvu osobu kraj sebe.

Započeti razgovor na smiren način, bez vike, vrijeđanja i suza, nije nimalo lako, jer nam je takav obrazac ponašanja nov, a na ovaj stari smo navikli još u djetinjstvu kad nismo mogli dobiti igračku koju smo htjeli. Ipak, s vremenom je moguće naučiti ovaj novi i pretvoriti ga u rutinu, a pošto za svaki trud postoji nagrada naša će biti manje svađa ili njihov izostanak, više razumijevanja, zreliji i iskreniji odnos i sačuvani živci i papirnate maramice.

Komentari
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 2419 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 2562 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 2636 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 2647 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Zašto ti ne bi
Iznađi iz frend zone - od prijatelja do dečka...
 
Pasite se oči moje
Prije 2453 dana S njima bi voljele ostati zaglavljene u dizalu...
Zajedno u orgazmičke visine
Prije 2539 dana Nekoliko savjeta za pomoć pri postizanju vaginalnog orgazma...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy