Sve faze vaše veze

Pet koraka koje svaka prava veza mora preživjeti


Objavljeno: 19.10.2011.

Foto: Morana Popovčić
Pogledano: 4578 puta

Da, znamo, ljubav je divna. Daje vam krila, leptiriće, a ponekad i herpes. Znamo i da vam se na početku svake veze čini kao da ptice pjevaju najljepšu pjesmu i oblaci ispisuju vaše ime na nebu, ali to ima rok trajanja koliko i ćufta na pregrijanoj haubi od golfa dvojke. Zašto? Jer svaki odnos ima svoje faze, i prirodno je da se te faze izmjenjuju i nadograđuju.

Nećete zauvijek imati pogled polupijanog teleta niti se osjećati kao da je sunce samo za vas danas izašlo. Veze imaju svoj prirodan tijek i neke stvari ćete morati prerasti, htjeli vi to ili ne. Pa koje vas dakle faze očekuju.

Početna faza

Znači tek ste se spojili u simbiotičnu zajednicu savršenosti i sreće, sve oko vas je tako ružičasto i prekrasno, do granica bolesti idealizirate biće s kojim izmjenjujete tjelesne tekućine, volite sve iritantne navike svog partnera zbog kojeg ćete mu kasnije čačkalicama htjeti izvaditi bubrege. U ovom trenutku vaš mozak je reprogramiran na način da prima i daje informacije o samo jednoj stvari, a to je vaša bolja polovica. Kako će vas popuštati manija, tako ćete ulaziti u sljedeću fazu. Posljedice ove faze ovise o količini i načinu iskazivanja vaših vanserijskih osjećaja i potreba za nedavno otkrivenom srodnom dušom. Ovisno o intenzitetu vaših postupaka proporcionalno ćete gubiti prijatelje i zdrav razum, i to ne nužno tim redoslijedom. Pozitivna strana priče je što to nećete uspjeti primjetiti pa Vam to sukladno tome neće ni pretjerano uznemiriti ionako preokupirana osjetila. Također, količina hormona koje trenutačno proizvodite bila bi dovoljna da pogledom lansirate ledenjak u orbitu i ostalo bi vam dovoljno da nekome idete na živce.

Glazbena podloga: Magazin i Kanita Beba – Kad ponese me romantika

Faza druga

Nakon što prođe dogledno vrijeme, na vrata vašeg raja kuca stvarnost. Ne, vaš partner nije savršen, negativni apekti njegovog karaktera polako isplivavaju na površinu, a i noge mu nekako više smrde nego prije mjesec dva. Onaj vaš univerzum s početka priče više nije samo u jednoj točki, pa sukladno tome i ne želite svo svoje vrijeme provoditi s njim, treba vam sloboda i prostor, a i oni prijatelji čiji ste prag tolerancije silovali gugutanjem o vašoj bajkovitoj vezi nebi vam loše došli. U ovoj fazi koncentrirate se na pokušaje ispravljanja svog partnera u stvarima koje vam nisu više toliko srcu mile, što rezultira time da konstatno prigovarate. Ova faza naziva se i stadijem otvaranja očiju i jedna je od najvažnijih u svakom odnosu. Ova faza ima samo dva moguća ishoda; ili će vaša veza sazrijeti i ojačati ili ćete prekinuti. U svakom slučaju, ništa drastično.

Glazbena podloga: Nina Badric i Dino Merlin – Ti si mene

Faza treća

Ako ste uspješno uspjeli proći fazu ''otvaranja očiju'' ono što vas sada čeka puno je lakše. Sada kada ste napokon prihvatili da je vaš partner normalna osoba, a ne vaša dječačka fantazija koju ćete prilagoditi svojoj mašti, prešli ste u stadij stabilnosti. Koncept ''promijenit ću ja tebe makar mi to bilo zadnje'' zamijenili ste s ''prihvaćam te ovakvog kakav jesi''. Vaša početna iluzija se otopila i na scenu je stupio razum. Partneri u ovom slučaju počinju razmišljati praktično i prihvaćaju činjenicu da su kompromis i prilagodba esencijalni za funkcionalan odnos. Ipak, prijelaz iz iluzije i natjeravanja vašeg dragog kalašnjikovom po kvartu da obuče čarape koje ste mu izabrali, u prihvaćanje svih njegovih navika i osobina nije lak, pa su sukladno tome šanse da se vratite u drugu fazu velike. Pasti na ovom koraku znači da ipak niste savladali prepreke koje su vas došle ošamariti nakon što ste shvatili da vaš princ ima kopita i fetiš na mrkve. Shvatiti da nekoga ne možete korigirati prema svojim idejama i željama nije uvijek lako, ali vam pruža šansu da nadogradite i sebe i odnos s osobom koju volite. Krajnji rezultat je isti kao i u fazi broj dva – idete dalje ili nastavljate sami.

Glazbena podloga: Mitar Mirić – Ne može nam niko ništa

Faza četvrta

Ako par uspijeva zadržati razinu zrelosti optimalan dio vremena, bez vraćanja na prethodne faze, spreman je preći u fazu predanosti. Do sada, partneri su uspjeli u potpunosti prihvatiti jedan drugog te uspostavili odnos u kojem se nadopunjuju. U ovom stadiju volite svojeg partnera zbog onog što on zapravo jest, a ne zbog onoga što ste vi htjeli da on postane.

Glazbena podloga: Minea – Jedno

Faza peta

Logičan slijed nalaže da romantične veze kulminiraju brakom. Kada napokon prođete sve uspone i padove postajete svjesni i jačine i kvalitete svoje veze. I makar brak od vas iziskuje i određenu dozu odgovornosti i privikavanje na zajednički život u nešto većoj mjeri nego do sad, omogućuje vam i da uživate u rezultatima truda kojeg ste unosili u svoj odnos bez obzira na kompromise koje ste morali prežvakati.

Glazbena podloga: Tomislav Ivčić – Večeras je naša fešta

 

***Bez obzira na sve, do koje faze došli, koliko kompromisa uzalud napravili i metaka potrošili, kada vam je do nekoga stalo uvijek se isplati riskirati, makar ne bilo savršeno. Kako se ono kaže – ljudi planiraju, a život im se smije.

Komentari
Sami u raljama planiranja
Check lista za uspješno planiranje vjenčnja...
 
A lijepo sam te
Prije 3547 dana Jesu li nam zaista bitna tuđa upozorenja?...
47 milijuna lijepih djela
Prije 3670 dana Jel bitno tko s kim spava ili ljubav?...
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 3698 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 3840 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 3914 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 3925 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy