Terry Fox Run

Zagreb, 18. rujna 2011.


Objavljeno: 14.09.2011.

Foto: Media-val
Pogledano: 3120 puta

Humanitarna trka Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom The Regent Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, održat će se u nedjelju 18. rujna na zagrebačkom jezeru Jarun.

Prigodan program počinje u 14 sati, a start trke u 16 sati.

Svrha je ove akcije, koja se već dvanaestu godinu zaredom održava u našoj zemlji, prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Dio prikupljenog iznosa donirat će se Institutu Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima, dok je dio namijenjen Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj u svrhu kupnje dva neinvazivna monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece.

U središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla u nedjelju 18. rujna ili već danas doniranjem simboličnog novčanog iznosa od 3 (iz fiksne mreže), odnosno 4 kune (iz mobilne mreže) pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400.

Zahvaljujući donacijama prikupljenim u prijašnjim akcijama, na Institutu Ruđer Bošković po prvi se put odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom, a Klinici za dječje bolesti Zagreb omogućeno je opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine. Velik interes i doprinos građana te tvrtki-donatora zaslužni su za prikupljanje preko četiri milijuna kuna u proteklih 11 godina.

"Drago mi je da je interes za ovu humanitarnu trku u spomen Terryju Foxu iz godine u godinu sve veći i da nam se pridružuje sve više ljudi koji tako pomažu u senzibiliziranju javnosti o potrebi ranog otkrivanja, znanstvenog istraživanja i liječenja raka u Hrvatskoj”, izjavio je doc. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Prošlogodišnju je trku u Zagrebu, kao jednu od najuspješnijih u svijetu, posjetila je i Judith Fox-Alder, sestra Terryja Foxa i međunarodna direktorica Zaklade Terry Fox. Njen posjet predstavljao je dodatno priznanje velikom doprinosu lokalnih organizatora u borbi protiv raka.

*Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy