Tko je jači taj tlači

Sačuvajte svoje JA u vezi


Objavljeno: 25.01.2012.

Foto: thewindowlight.tumblr.com
Pogledano: 3418 puta

Imati izgrađen stav i mišljenje koje možete slobodno iznositi jedna je od predivnih prednosti ljudske slobode. Ipak, ponekad se događa da se ta prednost izgubi u vezi, kada druga osoba pokušava nametnuti svoj stav kako bi iskazala nadmoć potrebnu da zakamuflira svoje komplekse.

Ljubav je vjerojatno najkompliciranija pojava u našim životima jer njome vladaju emocije koje je često nemoguće kontrolirati, pa svoje JA koje se prije veze možda pisalo velikim tiskanim slovima, u vezi u kojoj smo potlačeni smanjujemo na sasvim male fontove, prostom oku jedva vidljive.

Situacije u kojoj se nalazimo postajemo svijesni kad je stanje već alarmantno, kad se naše samopouzdanje poljulja i kad shvatimo da to više nismo mi nego netko tko je formiran prema tuđim uvjetima.

Tada ostaju samo dva rješenja: ostati u takvoj vezi, ne imati mišljenje i živjeti uz moto “tko je jači taj tlači” ili se izboriti za ono što želimo inzistirajući na poštivanju i razumijevanju. Naravno, postoji i treće rješenje, koje je ponekad i jedino, a to je prekid veze i podizanjeg svoga “ja” opet na one velike fontove.

Kako gubimo svoje JA u vezi:

Slaganje sa svakim partnerovim mišljenjem i odlukama

Ljudi u vezi često smatraju da mišljenja njih i njihovih partnera trebaju biti ista, a ako to nisu, prilagode se mišljenju partnera radi “mira u kući”. Naravno da su za skladnu vezu poželjni približno isti stavovi, no vjerojatnost da ćete se slagati s apsolutno svakom odlukom voljene vam osobe je nemoguća. Također, postoje i situacije kada se partner idealizira što potiče na nerealno razmišljanje poput onog da je on uvijek u pravu.

Prelaženje preko uvreda

Jedna je stvar u šali reći pokoju neprikladnu riječ, koja bi u drugom kontekstu možda bila uvredljiva, no teške riječi koje se izgovaraju u svađama ostaju visiti u zraku čak i nakon isprike i znak su nepoštivanja druge osobe bez obzira na žaljenje koje se iskaže pri pomirenju. Svađe se rješavaju konstruktivnim kritikama, a ne teškim riječima koje se koriste kako bi se povrijedila druga osoba i stvorio osjećaj moći.

Mirenje s motom “to možeš ili prihvatiti ili ne prihvatiti”

Ovo je jedan prapovijesni klasik koji kaže da se osobe ne mijenjaju i da ih moramo prihvatiti takvima kakvi jesu, ali tu se krije jedno zanimljivo pitanje – gdje je nestao kompromis? Ako svakog treba prihvatiti takvima kakvi jesu, pa gdje onda povući crtu? Znači li to da se svi trebamo ponašati kako nas je volja ili nekad treba popustiti jer znamo da će slijedeći put partner popustiti nama?

Nedostatak partnerove podrške

Ovo je vrlo važan segment u vezi jer ništa ne može nahraniti vaš ego i podići samopouzdanje kao podrška koju dobivate od osobe koju volite. Partner je taj koji nas treba podržati u svakoj situaciji i svakoj našoj odluci, pa bile one i krive u datom trenutku. U izostanku istog, teško da ćemo ustrajati u našim odlukama, a stvorit će se i uvjerenje da možda nismo sposobni za tako nešto.

Nesudjelovanje u zajedničkim odlukama

Ako partner umjesto vas odlučuje o bitnim stvarima u vašoj vezi, a da prije o tome ne razgovara s vama i zatraži vaše mišljenje, zapitajte se je li to definicija veze koja vas zadovoljava i želite li takav pomalo roditeljski odnos.

*****

Bilo bi idealno imati vezu punu razumijevanja, tolerancije i poštovanja u kojoj će oba partnera biti donekle ravnopravna i sličnih uvjerenja. Tada bi rad na vezi bio čista nepoznanica, a naše bi “ja” bilo netaknuto i jednako postojano kao i prije veze. Ipak, rad na vezi neizbježan je kao i disanje, a u tom vrtoglavom ringišpilu ljubavi, u kojeg ulažemo sve atome snage, naše JA lako je izgubiti, a svjesnost o gubitku često dolazi prekasno.

Što učiniti da se gubitak spriječi? I dalje voljeti maksimalno, ali činiti i ono jednako važno – voljeti sebe, jedina formula kojom ćemo očuvati unutarnje poštovanje.  

Komentari
Zašto ti ne bi
Iznađi iz frend zone - od prijatelja do dečka...
 
Pasite se oči moje
Prije 3731 dana S njima bi voljele ostati zaglavljene u dizalu...
Zajedno u orgazmičke visine
Prije 3817 dana Nekoliko savjeta za pomoć pri postizanju vaginalnog orgazma...
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 3698 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 3840 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 3914 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 3925 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy