Toksični otpad ili vrijedno truda

Dobro razmislite prije nego spakirate kofere i odjašete u suton


Objavljeno: 03.02.2012.

Foto: Facebook
Pogledano: 3262 puta

Prekidi su gadna stvar, bez obzira na to ostavljate li vi nekoga ili se vama uručuje košarica. Ipak, bez obzira na probleme, razmatranja i događaje koji su vas uopće doveli do toga da želite šikanirati svoju bolju polovicu, postoji nekoliko stvari koje se morate zapitati prije nego što nekome slomite srce, ego i pokoji vitalni organ:

1. Prenagljujem li?

Prvo što bi vam trebalo okupirati mozak jest pitanje vaše racionalnosti u ovome momentu, odnosno jeste li u afektu došli do neutemeljenih zaključaka koji vam upravo odlučuju o ljubavnom statusu. “Ne mogu trpiti njegove asimetrične ušne resice” nije uvijek najbolji razlog da nekoga ostavite pred oltarom. Činjenica je, a uz to i osnovni problem, u ovoj situaciji što mnoge žene cjelokupno nefunkcioniranje njihove veze i njihovo nezadovoljstvo samom vezom u potpunosti svaljuju na partnera.

Ako svojem gospodinu to uporno i govorite, nabrajajući mu konstantno sve razloge zbog kojih ste vi nesretni, najpametniji potez bio bi vam staviti svoje misli na papir.

E sad, esej na 17 stranica, omanja verzija Biblije i slični epski spisi koji po abecedno poredanim točkama sadrže sve neodgovarajuće navike i postupke vašeg partnera nisu baš daleko najbolja i najzdravija opcija. U ovome trenu, bitno je da sistematično i racionalno stavite na papir glavne zamjerke. Bez direktne konfrontacije, dakle van okvira vaših vjerojatno već tipičnih svađa, bacanjem vaza i miksera po stanu puno ćete mirnije sagledati cjelokupnu situaciju i dati si vremena da procijenite što vam to točno najviše smeta.

Radilo se o ljubomori, ne spuštanju daske na toaletu, punici, smrdljivim čarapama, nedostatku novca, neadekvatno oblikovanim nožnim prstima ili bilo čemu drugom što muči vaš mozak i tjera vas da pobjegnete glavom bez obzira, kada se stavi na papir, lakše će im se odrediti vrijednost, težinu, a na kraju krajeva i detektirati glavni problem, nepremostive razlike, ali i smisliti rješenje.

Ne budite lijene, žene ne ostavljaju lako, pa koliko ste vjerojatno vremena provele razmatrajući sve aspekte vaših sumnji, problema i napadaja, najmanje što možete napraviti je sjesti, uzeti olovku, odvojiti nešto vremena i rasčistiti prvo same sa sobom zašto želite spakirati kofere i odjahati u suton.

2. Koliko smo različiti?

Kao što svaka žena tvrdi da nije kao i sve druge žene, po istome principu sve one uvjeravaju i sebe i sve oko sebe da prinčevi na bijelim konjima ne postoje te da su njihova očekivanja od partnera izuzetno na zemlji. E pa nisu.

Naravno, mi žene izuzetno smo kompleksna bića, analitičkih sposobnosti robota i mašte četverogodišnje djevojčice. Nažalost, ova djevojčica najčešće uprska stvar, robotika se uključuje naknadno i najčešće potpuno krivo. Između svih ostalih stvari koje se po dnevnoj bazi premotavaju u vašoj ljupkoj glavici, ponajviše se pojavljuju tipanja tipa: možemo li premostiti naše karakterne razlike, ima li među nama još strasti, jesam li mu privlačna, želim li ga i dalje oderati kao mlado mače, štima li nam komunikacija kao nekad i da ne duljim, tako u doslovni beskraj mogućnosti.

E sad, stvari poput navedenih nisu razlozi za prekid, nego za odrasli zreli razgovor. Niste li sposobni za takav razgovor, šanse da održite odnos i s radijatorom, a kamoli s ljudskim bićem, nisu, ali ama baš nikakve.

Svaka veza s vremenom će naiči na pukotine, a ako se dakako ne radi o stvarima koje će kad-tad presuditi giljotinom vašoj ljubavnoj zajednici kao što su zlostavljanje, varanje, kronični manjak poštovanja i konstantno, nepopravljivo i ustrajno uzimanje vas i vaše veze zdravo za gotovo, na svemu se ostalome da raditi.

Zapamtite, ako su obje strane spremne na razgovor, i pokazuju volju i želju da riješe svoje konflikte i pomire svoje različitosti, vaša veza može samo rasti i napredovati. I ne razbijajte glavu onom: različitosti se privlače, sličnosti se vole. Velike stvari , poput percepcije institucije braka, mjesta za život, djece, poslovnih planova, i više su nego često danas stvari do kojih se dolazi kompromisom i razgovorom, “sitnice” poput karakternih razlika, hobija, najdražih serija i omiljenih grickalica, koje vas razlikuju začiniti će vašu vezu i naučiti vas novim stvarima, ne bježite od toga, upravo u to ste se i zaljubili. Neslaganja i konflikata će uvijek biti, ali ne morate zbog jednog ožiljka amputirati cijelu nogu.

3. Umjesto otkaza, godišnji odmor?

Vaš partner je takav kakav je i nećete ga promijeniti. Nikoga osim vlastitog djeteta ili kućnog ljubimca jednog dana, a i to ima svoje granice, nećete moći odgajati i preodgajati, niti će vam to dopustiti, netko (mama, tata, češki pornići) je umjesto vas već davno obavio taj posao.

Kupili ste kartu za predstavu, možete sjesti, uživati, pogledati je tisuću puta, plakati i smijati se, slagati se s pričom ili ne, ali scenarij je već netko napisao i odluke da ga mijenja su na njemu. Amen. Točka. Gotovo. Pomirite se s tim.

Ako ste došli do faze kada mislite da vaš partner nije u ovome trenutku sve ono što vam treba i odgovara, nemorate pobjeći iz dvorane vrišteći, uzmite pauzu, prošečite, ohladite glavu.

Pauza od veze, trajala ona dva tjedna ili dva mjeseca, pružiti će vam priliku da sagledate svoju vezu iz drugačijeg ugla. Uvedite neke promjene u svoj život, provedite više vremena s prijateljima, nađite hobi, čitajte, putujte, izlazite van. Radite na sebi. Znate onu: tko nije sretan sam sa sobom, neće biti sretan ni sa ikim drugim.

Nitko ne kaže da u vama leži problem vaše veze, ali ako mislite da ste došli do kraja priče, više ionako nemate što izgubiti. Sredite li ostale aspekte svog života koje ste možda zanemarili, usredotočite li se na stvari koje vas usrećuju i smiruju, reducirate li stvari koje vam uzrokuju stres, unositi ćete puno manje napetosti i u svoju svakodnevicu i u odnos s partnerom.

Možda ne možete promijeniti svojeg partnera, ali možete raditi na sebi, a to vam u svakom slučaju ne može odmoći, s njim, nekim drugim ili samima sa sobom. Dajte si šansu, uzmite pauzu, fokusirajte se na sebe i vratite se na drugi čin, predstava možda postane bolja.

*****

Za sve navedeno vjerojatno će vam trebati više od vremena potrebnog da skuhate jaje. Ipak, odgovori na ova pitanja, makar iziskivali i nekoliko mjeseci, pomoći će vam da detektirate probleme, razmislite o eventualnim rješenjima, ispušete se, ali i shvatite  je li veza koju ste htjeli naprsno prekinuti vrijedna truda ili tek toksični otpad.

I zapamtite, jednom kad bacite mačiće u vodu, kasno je za njima skakati.  

Komentari
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 3229 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 3372 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 3446 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 3457 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Zašto ti ne bi
Iznađi iz frend zone - od prijatelja do dečka...
 
Pasite se oči moje
Prije 3263 dana S njima bi voljele ostati zaglavljene u dizalu...
Zajedno u orgazmičke visine
Prije 3349 dana Nekoliko savjeta za pomoć pri postizanju vaginalnog orgazma...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy