Top deset psiholoških trilera

Filmovi koji vas ne ostavljaju ravnodušnima


Objavljeno: 18.11.2011.

Foto: Sara Čordaš
Pogledano: 35326 puta

Black Swan (Crni labud)

Prvi na listi ujedno je i najnoviji. Cijela priča vrti se oko balerine Nine (Natalie Portman) koja se priprema za ulogu karijere: Crnog labuda. Da sve skupa nebi bilo pretjerano dosadno, u priču se ubacuje i polu luda opsesivna majka, divlja Mila Kunis kao konkurencija, a ona sama naravno u procesu pripreme pukne na živce kao kokica pa se gubi u mašti, halucinacijama, strahovima i noćnim morama. Toliko o onome: “U zdravom tijelu zdrav duh”. 


The Machinist (Nestajanje)

Nakon psihotičnih balerina, zdravom logikom prelazimo na mehaničare. Trevor Reznick (Christian Bale) zahvaljujući daru nesanice ne spava već godinu dana, pa čudom neviđenim izgleda kao kostur, a i mozak mu ne funkcionira baš najzahvalnije. Činjenica da mu je koncentracija na razini akvarijske ribice ne pomaže mu pretjerano u životu, pa sam sebi ostavlja poruke, a i uspijeva na poslu uzrokovati nezgodu u kojoj teže stradava njegov kolega. Tu naravno kreće grižnja savjest, osuđivanje okoline, potiskivanje krivnje, preispitivanje vlastitog života, prošlosti i naravno, ekstremno upitnog mentalnog zdravlja.

A Tale of two sisters (Priča o dvije sestre)

Bez obzira na naslov koji podsjeća na lošu hrvatsku sapunicu ipak se radi o korejskoj umotvorini. Fabula obuhvaća, očito, dvije sestre, suočene sa zlostavljanjem okrutnog oca i maćehe, koje su se upravo vratile iz umobolnice. U njihovo prekrasno djetinjstvo upliće se dakako i duh koji ih uznemiruje. Kao da to nije dovoljno, u očevom ih domu na selu očekuje i pomajka koja, po mišljenju jedne sestre, krije mračnu tajnu iz prošlosti, a isto misli i za kuću u kojoj žive.

Mullholand Drive

Mlada glumica putuje u Hollywood kako bi se probila do zvijezda, i naravno, ne stigne do tamo. Nakon što je izbjegla smrt u prometnoj nesreći, bježi i sakriva se u nepoznati stan gdje kasnije susreće djevojku s kojom će ući u psihotični svijet iluzija...otprilike. Tko, koga, zašto i zbog čega, shvatiti ćete možda na drugo, treće gledanje. Ali manje se ni ne očekuje od Davida Lyncha.

Frailty (Anđeli i Demoni)

Fenton Meeks (Matthew McConaughey), prijavljuje svoga brata Adama FBI-u. Sumnja da je on serijski ubojica koji sam sebe naziva Božjom rukom, a kojeg traži FBI. Bratska ljubav kažeš. Priča je ispričana kroz retrospekciju: flešbekove u kojima se gledatelja upoznaje s Meiksovim djetinjstvom provedenim s ocem koji je vjerovao da je poslan od Boga kako bi uništio demone nastanjene u ljudskim tijelima.

Memento (vidi čuda, Memento)

Nakon silovanja i okrutnog ubojstva supruge Leonard Shelby (Pierce) pati od gubitka kratkoročnog sjećanja. Naravno, jer bez amnezije bi bilo prejednostavno. To sve zajedno onemogućava nesretnom Leonardu da formira nova sjećanja. Opsjednut istragom o ubojstvu svoje žene jadan se služi planinama bilješki, tetovažama, fotografiranjem i inim metodama kako bi sačuvao prikupljene informacije.

Se7en (Sedam)

Stara je stvar da se kriminalci najviše vole igrati mačke i miša s detektivima, ali ovaj zaista ide korak dalje. Naime, Brad Pitt i Morgan Freeman na tragu su serijskog ubojice koji svoja ubojstva opravdava žrtvinim zanemarivanjima Sedam smrtnih grijeha. Naravno, u realizaciju svog plana i održavanje kršćanskih lekcija, gospodin manijak uključi i njih.

The silence of the lambs (Kada jaganjci utihnu)

Clarice Starling (Jodie Foster), odabrana je, oh sreće li njezine, da prouči serijska ubojstva i ubojicu Buffalo Billa. Pa eto, mora intervjuirati psihijatra Hanibala Lectora (Anthony Hopkins) koji je naravno isto psihopat i ubojica. Lecter prvotno odbija dati bilo kakve informacije, no naposljetku pozove Clarice nazad u ćeliju i u formi zagonetki joj govori o jednom od svojih bivših pacijenata. U zamjenu za detalje iz njezine prošlosti, daje joj tragove koji je mogu odvesti do ubojice. E tu priča postaje zanimljiva. Točka.

Don’t look now (Ne okreći se)

Nedugo nakon što im se utopila kći, John i Laura Baxter borave u Veneciji gdje on radi na restauriranju stare crkve. Za to vrijeme ona se počinje družiti s parom neobičnih sestara od kojih je jedna slijepa i navodno ima sposobnost komuniciranja s mrtvima te uvjerava Lauru da vidi njihovu pokojnu kćer. Racionalni John im ne vjeruje i uskoro postaje vrlo zabrinut oko utjecaja koji one vrše na njegovu ženu. Također i sam počinje primjećivati čudne događaje, uključujući i povremeno viđenje misteriozne pojave u crvenoj kabanici koja ga izdaleka podsjeća na kćer. Istovremeno, u gradu opustjelom izvan turističke sezone hara ubojica za kojim policija neuspješno traga.

Psiho

Kultni film koji je ukratko promijenio definiciju psihološkog trilera. Fabula je poprilično jednostavna; Tajnica Marion, umjesto da svome šefu preda klijentovih 40000 dolara, bježi s novcem u Kaliforniju do svog zaručnika Sama. I naravno da ne dođe do njega. Zaustavlja se u jednom motelu uz cestu, u kojem radi čudni mladić Norman, iznerviran majčinim autoritativnim karakterom. Higijenski osviještena Marion krene pod tuš i netko je pošalje u vječna lovišta ispikavši je nožem. Ali to nije sve...

 

Komentari
Budite model na Tvitomaniji
Odmor kakav zaslužujete na najvećoj regionalnij konferenciji o društvenim mrežama...
 
Fashion blogerice na modnom
Prije 3866 dana U čemu je tajna njihova uspjeha?...
My Fashion - mjesto
Prije 3986 dana Navratite po svoju dnevnu dozu modne inspiracije...
Mali slatki Palčići
Izrada unikatnih lutkica od stare odjeće...
 
Život piše stihove, moje
Prije 3747 dana Ako želite nešto orginalno i drugačije, zovite Roberta...
Maštovite vezice, špagice i
Prije 3751 dana Kreativka Kristina oduševit će vas svojim narukvicama ...
Pariz je uvijek dobra
Ta nestrpljiva strast doživjeti sve ono veličanstveno po čemu je Pariz tako...
 
Godišnji bez pola muke
Prije 3772 dana 6 savjeta za pripremu i organizaciju dugoočekivanog godišnjeg...
10 svjetskih blaga
Prije 4140 dana Mjesta kao iz bajke...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy