Ako svoju ovogodišnju ponudu božićnih kolača želite malo osvježiti nečim novim, ove su tortice od lješnjaka idealne.
Za njih ćete se morati možda mrvicu više potruditi, ali će se sav trud svakako isplatiti. Tortice bi trebale ispasti jako fine, ukusne i zaista imaju pun okus.
Sigurne smo da ćete ovih torticama od lješnjaka oduševiti sve ukućane, a svakako i goste koji vas dođu posjetiti tijekom blagdana.
Sastojci:
Tijesto:
150 grama maslaca
250 grama glatkog brašna
100 grama mljevenih lješnjaka
100 grama šećera u prahu (može i kristal šećer)
1 vanilin šećer
1 jaje
Krema:
100 grama poprženih mljevenih lješnjaka
100 grama omekšalog maslaca
100 grama šećera u prahu
1 žlica ruma
Za ukrašavanje:
4 žlice marmelade od marelica
1 veća žlica ruma
100 grama poprženih cijelih lješnjaka
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
200 grama lješnjaka (dio za kremu i ukrašavanje) popržite u tavi bez dodavanja masnoće dok ne zamirišu i popuca ovojnica. Protrljajte ih da se potpuno oljušte pa odvojite 100 grama svjetlijih, a preostalih 100 grama sameljite za nadjev.
Od brašna, šećera, maslaca, mljevenih lješnjaka i jaja umijesite tijesto. Ostavite ga pola sata da odstoji u hladnjaku.
Pećnicu uključite da se ugrije na 175 stupnjeva C.
Razvaljajte tijesto na debljinu cca. 3 mm pa režite krugove promjera 3,5 cm. Pecite ih na namaštenom ili limu prekrivenom masnim papirom 8-10 minuta na 175 st. C tako da ostanu svijetli.
Omekšali maslac miksajte sa šećerom, u pjenasto dodajte rum i mljevene pržene lješnjake. Dobivenom kremom spajajte po dva ohlađena keksića. Kremu bogato stavite, u visini minimalno koliko je debljina jednog keksića ili milimetar više te zagladite okolo da dobiju oblik malih tortica.
U marmeladu dodajte rum pa dobro izmiješajte uz pomoć vilice dok ne omekša i postane glatka.
Na svaku torticu stavite pola najmanje žličice za kavu marmelade i u nju utisnite lješnjak. Na kraju već dekorirane tortice lagano pospite šećerom u prahu.