Tortice od lješnjaka

Fine tortice od lješnjaka sa svom puninom okusa


Objavljeno: 23.12.2012.

Foto: Snježana Cetina
Pogledano: 4016 puta

Ako svoju ovogodišnju ponudu božićnih kolača želite malo osvježiti nečim novim, ove su tortice od lješnjaka idealne. 

Za njih ćete se morati možda mrvicu više potruditi, ali će se sav trud svakako isplatiti. Tortice bi trebale ispasti jako fine, ukusne i zaista imaju pun okus. 

Sigurne smo da ćete ovih torticama od lješnjaka oduševiti sve ukućane, a svakako i goste koji vas dođu posjetiti tijekom blagdana. 

Sastojci:

Tijesto:

150 grama maslaca
250 grama glatkog brašna
100 grama mljevenih lješnjaka
100 grama šećera u prahu (može i kristal šećer)
1 vanilin šećer
1 jaje

Krema:

100 grama poprženih mljevenih lješnjaka
100 grama omekšalog maslaca
100 grama šećera u prahu
1 žlica ruma

Za ukrašavanje:

4 žlice marmelade od marelica
1 veća žlica ruma
100 grama poprženih cijelih lješnjaka
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

200 grama lješnjaka (dio za kremu i ukrašavanje) popržite u tavi bez dodavanja masnoće dok ne zamirišu i popuca ovojnica. Protrljajte ih da se potpuno oljušte pa odvojite 100 grama svjetlijih, a preostalih 100 grama sameljite za nadjev.

Od brašna, šećera, maslaca, mljevenih lješnjaka i jaja umijesite tijesto. Ostavite ga pola sata da odstoji u hladnjaku.

Pećnicu uključite da se ugrije na 175 stupnjeva C. 

Razvaljajte tijesto na debljinu cca. 3 mm pa režite krugove promjera 3,5 cm. Pecite ih na namaštenom ili limu prekrivenom masnim papirom 8-10 minuta na 175 st. C tako da ostanu svijetli.

Omekšali maslac miksajte sa šećerom, u pjenasto dodajte rum i mljevene pržene lješnjake. Dobivenom kremom spajajte po dva ohlađena keksića. Kremu bogato stavite, u visini minimalno koliko je debljina jednog keksića ili milimetar više te zagladite okolo da dobiju oblik malih tortica.

U marmeladu dodajte rum pa dobro izmiješajte uz pomoć vilice dok ne omekša i postane glatka.

Na svaku torticu stavite pola najmanje žličice za kavu marmelade i u nju utisnite lješnjak. Na kraju već dekorirane tortice lagano pospite šećerom u prahu.

 

 

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy