Tour de Turopolje

Biciklom do upale mišića i osnove za poduži roman

  • Ovo je opis

Objavljeno: 06.09.2011.

Foto: Morana Popovčić
Pogledano: 6225 puta

Ruta: Kurilovec (Velika Gorica) – travnata površina (Lijevi Štefanki)

Duljina rute: selo priča oko 45 kilometara

Trajanje putovanja: 4 sata i 26 minuta (izuzmemo li pauze – čitaj pokušaje autoamputiranja vlastitih udova na svakom ugibalištu)

Maksimalna brzina: cca 60 km/h, nisam sigurna, ali bila je nizbrdica i kočnice nisu radile

Minimalna brzina: 0, 5 km/h

Glazbena podloga za daljnje čitanje: Stričeki i gljive: Letovanić – selo pokraj Kupe

11:00 – kava na Ravnicama, autorica teksta (ja) čita podužu bukvicu frendici o uzaludnosti njezine ideje da sama pređe 45 kilometara na biciklu. Razlozi za pametovanje su brojni: vani je 700 stupnjeva u hladu, ruta se odvija po Vukomeričkim goricama – ukratko: brdo, šuma, prašina, maloljetnici bez vozačke u kamionima iz Albanije i divlje Turopoljske suicidalne koze koje se žele pariti s vašim prijevoznim sredstvom. Ah da, irelevantna činjenica: dotična nije sjela na bicikl od proljeća 1995.

11:20 – preuzimanje bicikla sa servisa ilitiga sat vremena mukotrpnog pokušavanja smještanja dva metra bicikla u metar i pol širok auto. Krajnji proizvod: volan viri kroz prozor, ja sjedim unutar pretinca za rukavice.

12: 30 – birtija u Odri. Treća šalica kave rezultira adrenalinskim napadajima i idejom godine: idem ja s njom. Em što sam ko' hiperaktivna vjeverica, em što bi mogli reportažu napravit, em što me zanima jel te koze stvarno siluju getribe.

13:15 – pregledavanje inventara u ruksacima. Fotoaparat, punjač za fotoaparat, komad papira, dvije kemijske koje ne rade, kutijica za leće, boca tople vode, skripta iz financija. Apsolutno ništa korisno, ali to ćemo shvatiti tek sat vremena kasnije.

13: 25 – pokret, zaboravljam da te ljudi čuju dok se voziš na biciklu pa pjevušimo neku bijesnu kombinaciju Ja se konja bojim i Brada Pitta.

13: 35 – događaju se oni prvi, krucijani momenti u svakoj avanturi po Turopolju. Na prvom smo nadvožnjaku, pretpostavljamo da nećemo stići do cilja i trubi nam prvi kamionđija. Ipak, nazire se put za Lukavec u daljini, ako ništa, na dobrom smo putu. Možda, jer naime, nismo uzele kartu.

14: 00 – ono nije bio put Lukavec. Zašto nisam napisala oporuku?

14:03 – ugledale smo traktor i uzročno-posljedičnom vezom automatski razvile osjećaj za orijetnaciju. 20 minuta vožnje po makadamu između dva kanala rezultira prvim fatamorganama.

14:35 – Peršinovec – Caffe bar Vratio se Šime. Sportski naručujemo radlere dok nam se upucavaju bauštelci na nekom od još uvijek nedešifriranih turopoljskih jezika. Razumijemo jedino; „ a, te bu, vrak, am, ni, kosilica!“ Od njih 7, petero ih se odaziva na Lady Di. Božji znak da nam je vrijeme da krenemo.

15:45 – Dubranec – još uvijek ni traga kozama, ali ušmrkala sam svoju prvu mušicu.  Detaljno upoznajemo turopoljsku floru. 

16: 20 – Cerovski vrh – prestiže nas bus, razdragana majka suputnice upire prstom u nas dok nam se elita s Vukomeričkih gorica histerično smije. Zaključujemo da će nas porodica lobotomizirati. Puknuo mi je ruksak.

16:30 – Lukinić brdo – ugibalište broj sedam, pokušavam shvatiti zašto 70% mog ruksaka zauzima majica dugih rukava. Suputnica obavlja svoj trinaesti telefonski poziv. Tema smo duhovitih razgovora diljem županije.

17:45 – Lijevi Štefanki – ekstaza. Grlim tablu. Suputnica diže obrvu i pita: "A da se bacimo u Kupu da bude triatlon?"

Legenda:

UGIBALIŠTE – mjesto gdje mi ugibamo

KOZA – životinja koja želi sodomozirati tvoje prijevozno sredstvo

ADEKVATNO PRIJEVOZNO SREDSTVO – objekt potreban za putovanje kojeg mi ne posjedujemo

KONDICIJA – stanje tijela neophodno za 45 kilometara dug put, također nije dio inventara

TUROPOLJSKA FLORA – izrasline uz kanal usred turopoljske prašume koje zaista nije potrebno koristiti za brisanje orošenog čela ako ne želiš izgledati kao da te napao roj napaljenih bumbara usred dva usporedna anafalaktička šoka

Komentari
morana 14.09.2011
s obzirom na njihovu neugodnu narav za vrijeme plodnih dana preporučam da ih se klonite. najbolja preventiva je otuširati se rasolom :)

renata 14.09.2011
hvala na savjetu,a kaj ak me napadnu Turopoljske pikuše!? kaj bum njima bacala? :))))))))))

morana 14.09.2011
ako ih niste vidjeli onda mora da ste naletili na podskupinu domaće Turopoljske koze; takozvanu Letovanićku ninđa kozu, inače su poznate po tome da se skrivaju među mahovinom i čekaju da Vam padne lanac na bicilu kako bi izvele svoj napad. preporučam Vam u tom slučaju da kada odlučite provesti u djelo svoj put kroz državu Pokupsko ponesete sa sobom suhomesnate proizvode i bacate ih za sobom kako bi Vas slijedile. Uspjeh Vam je zagrantiran :)

renata 14.09.2011
zanimljivo! moram i ja probati,živim u VG,ali još nikad nisam naletila na suicidalne koze. hahahahahahha !!!!!!!!!! :)))))))

Budite model na Tvitomaniji
Odmor kakav zaslužujete na najvećoj regionalnij konferenciji o društvenim mrežama...
 
Fashion blogerice na modnom
Prije 3160 dana U čemu je tajna njihova uspjeha?...
My Fashion - mjesto
Prije 3280 dana Navratite po svoju dnevnu dozu modne inspiracije...
Mali slatki Palčići
Izrada unikatnih lutkica od stare odjeće...
 
Život piše stihove, moje
Prije 3041 dana Ako želite nešto orginalno i drugačije, zovite Roberta...
Maštovite vezice, špagice i
Prije 3045 dana Kreativka Kristina oduševit će vas svojim narukvicama ...
Otok ljubavi
Održana premijera novog filma...
 
Vratite se u djetinjstvo
Prije 2680 dana Predstavljena nova knjiga za djecu...
Nova filmska ekranizacija Glembajevih
Prije 2710 dana Film je sniman na tri vrlo atraktivne i povijesno zanimljive lokacije...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy