Trbuh pun leptirića

Zašto se zaljubljujemo i što se događa u našem tijelu kad smo zaljubljeni


Objavljeno: 06.01.2012.

Foto: flickr.com/photos/earthly_muse
Pogledano: 6143 puta

Leptirići u trbuhu, osmijeh od uha do uha, blagoteleći pogled, zamuckivanje i slično simptomi su najintenzivnije ljudske emocije – zaljubljenosti, bar u tinejdžerskim danima. Javljaju se oni i kasnije, no tada su kriteriji nešto viši pa nam je osim fizičkog izgleda i zavodničkog pogleda važna i osobnost, karakter, pogled na svijet… Osim rastućih kriterija mora se “potrefiti” i pravi trenutak i okolnosti pogodne za zaljubljivanje. Ipak, da ne bi bilo sve tako jednostavno znanstvenici kažu da ključnu ulogu u odabiru partnera zapravo imaju hormoni.

Svi su doživjeli taj jedinstven osjećaj popraćen ili pozitivnim ili negativnim iskustvima i bez obzira na ishod svi bi ga ponovili, iako mnogi ne znaju odgovor na pitanje kako su se zaljubili ili u što su se zaljubili kod pojedinih osoba. Mislim da smo po tom pitanju mi žene posebne (ali ne u pozitivnom smislu) jer smo u stanju zaljubiti se u onog za koga u startu znamo da nije za nas, ali gotovo uvijek ćemo napraviti taj jedan korak do ponora.

Antropologinja Helen Fisher s američkog sveučilišta Rutgers tvrdi da postoje tri faze u ljubavi – požuda, privlačnost i privrženost, te da svakom upravljaju različiti hormoni i kemijske tvari.

Glavni krivci za požudu su spolni hormoni testosteron i estrogen koji nas navode na potragu za ljubavlju, dok privlačnošću upravljaju adrenalin, dopamin i serotonin.

Ta druga, važnija faza, privlačnost, u praksi izgleda ovako:

- kada ugledate osobu u koju ste zaljubljeni, a srce vam kuca sto na sat, dlanovi se znoje i u trbuhu su dobri stari leptirići, tada znajte da je adrenalin učinio svoje

- dopamin prouzrokuje sreću i intenzivan nalet užitka. To je onaj osjećaj kada u vašim očima ne postoji ništa drugo osim vas dvoje, imate energije za penjanje na Mount Everest i kad vam nisu potrebni ni hrana ni san jer mislite da možete živjeti od ljubavi. Nije ni čudno što, prema istraživanjima, dopamin na mozak djeluje jednako kao kokain.

- serotonin je pak zaslužan što vam voljena osoba cijelog dana ne izlazi iz glave. Psihijatrica Donatella Marazziti sa sveučilišta u Pisi u istraživanju je išla nešto dalje i otkrila da je razina serotonina zaljubljenih osoba jednaka niskoj razini serotonina opsesivno-kompulzivnih osoba.

Kako bi ušli u treću fazu – fazu privrženosti (koja je za neke druge teme jer se više odnosi na stadij ljubavi nego zaljubljenosti), potrebna nam je ružičasta vizija realnosti što podsjeća na onu staru izreku “ljubav je slijepa”, a to se prije svega odnosi na idealiziranje partnera. Uključujući i mene, mislim da ne poznajem curu/ženu koja nije idealizirala svog partnera i mislila da nitko nema tako prekrasnu vezu, punu razumijevanja, pažnje, romantike…

On je NARAVNO filmski lik bez i jedne mane, koji je drži kao kap vode na dlanu, a njihovo je upoznavanje zapisano u zvijezdama jer oni su NARAVNO srodne duše. Ako on učini nešto pogrešno spram nje i prijateljica je na to upozori, iskopat će isprike za njega i obraniti ga bolje nego vrhunski odvjetnik zločinca na sudu. Sve dok ne skine ružičaste naočale i shvati da je prijateljica bila u pravu i da idealno ne postoji.

Kemijske reakcije koje se odvijaju tijekom zaljubljivanja daju dojam da je tu emociju moguće znanstveno stvoriti, što potvrđuje istraživanje britanskog psihologa Arthura Aruna koji je želio doznati zašto se ljudi zaljubljuju. Arun je osmislio jednostavnu tehniku koja se sastoji od samo tri koraka. Svoje ispitanike zamolio je da izaberu potpunog stranca s kojim će 30 minuta razgovarati o intimnim detaljima svog života, nakon čega će se međusobno gledati u oči samo 4 minute. Rezultat: većina parova osjetila je snažnu obostranu privlačnost, a jedan se par nakon nekog vremena i vjenčao.

Je li riječ o hormonima, prstu sudbine ili čisto vašem izboru, sasvim je svejedno. Svi ćete se složiti s tvrdnjom da je zaljubljivanje božanski osjećaj koji je vrijedan gubitka apetita, glupih izjava, paničnog provjeravanja sms poruka i ostalih pomalo negativnih reakcija i fobija koje bi nam u drugim situacijama bile nepoželjne. Sve su to one male slatke čari kroz koje “kao” ne volimo prolaziti, ali za kojima žalimo kad prođu.

Stoga se ne opterećujte time kako ste se našli u toj situaciji, već uživajte dok traje! 

Komentari
Sami u raljama planiranja
Check lista za uspješno planiranje vjenčnja...
 
A lijepo sam te
Prije 2544 dana Jesu li nam zaista bitna tuđa upozorenja?...
47 milijuna lijepih djela
Prije 2667 dana Jel bitno tko s kim spava ili ljubav?...
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 2694 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 2837 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 2911 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 2922 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy