Ublažite simptome PMS-a

Pravilna prehrana i zdrave životne navike mogu ublažiti simptome PMS-a


Objavljeno: 06.10.2011.

Foto: Sara Čordaš
Pogledano: 3973 puta

Predmenstrualni sindrom javlja se kod 8-20% žena koje trebaju dobiti mjesečnicu i može se javiti u obliku blagih do vrlo teških simptoma koji izravno utječu na kvalitetu života.

Žene s PMS-om (predmenstrualnim sindromom) iskuse veći broj fizičkih i emocionalnih simptoma koji se mogu pojaviti svaki mjesec, 2 do 14 dana prije mjesečnice. Simptomi obično nestanu nakon pojave mjesečnice. PMS može započeti u bilo kojoj životnoj dobi, a završava nakon menopauze s tim da dvije trećine žena ima neki oblik PMS-a.

U psihičke smetnje koje se pojavljuju kao dio ovog sindroma spadaju: razdražljivost, emotivna osjetljivost, napetost, promjene raspoloženja, gubitak koncentracije itd., dok se kao fizičke smetnje mogu pojavit: umor, migrene, glad, porast tjelesne težine, nadutost, poremećaj sna i glavobolja. Spominje se više od 150 različitih simptoma koji se mogu javiti kao dio PMS-a.

Iako je točan uzrok PMS-a nepoznat, najvjerojatnije se radi o hormonalnim promjenama koje mogu uključivati previsoku razinu estrogena, prenisku progesterona, nisku razinu hormona B6 ili drugih hranjivih tvari te niske razine serotonina u mozgu koji utječe na raspoloženje.

Kako ublažiti PMS?

1. Hrana s bogatim udjelom kalcija

Dokazano je da žene koje uzimaju kalcij i vitamin D u višim dozama manje pate od PMS-a od žena koje ih ne uzimaju. Preporučuje se 1200 mg kalcija i 700 IU vitamina D dnevno. Kako biste osigurali dovoljno kalcija i vitamina D trebali biste dnevno pojesti tri porcije kalcijem bogate hrane – nemasnog mlijeka, sira, jogurta, sojinog mlijeka. Vitamin D se može osigurati konzumacijom masnih riba, jaja ili pak suplementima koji sadrže riblje ulje. Mnogi dodaci prehrani koji sadrže kalcij – sadrže i vitamin D.

Sve o dodacima prehrani koji se koriste kod PMS možete pronaći ovdje

2. Ne preskačite doručak i ostale obroke

Hormoni mogu djelovati i na apetit – preskakanje obroka može negativno utjecati na razine šećera u krvi što samo pogoršava PMS.

3. Uključite u prehranu cjelovite žitarice, bezmasno meso, voće i povrće

Cjelovite žitarice bogate su vitaminima B skupine te smanjuju simptome PMS-a kod žena koje ih uzimaju preko hrane. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća: crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća: kelj, špinat i paprike.

4. Ne pretjerujte sa šećerom

Promjenjive razine estrogena i progesterona utječu na razine serotonina u mozgu te se javlja pojačana želja za slatkim. Studije su pokazale da žene koje pate od PMS-a uzimaju 200-500 kalorija više u odnosu na žene koje ne pate od PMS-a. Dodatne kalorije dolaze od masnoća, ugljikohidrata ili pak slatkiša. Stručnjaci preporučuju da podižete razine serotonina radije cjelovitim žitaricama nego slatkišima.

5. Pripazite na sol

Pripazite na količinu soli koju unosite u organizam zato što sol može dodatno uzrokovati edeme i zadržavanje vode što se ionako javlja kao simptomi PMS-a.

6. Razmislite o životnim navikama

Postoje dokazi da održavanje idealne tjelesne težine prevenira nastanak simptoma PMS-a te da je vjerojatnije da će žene s prekomjernom težinom imati teže simptome. Fizička aktivnost čini čuda, ne samo kod mršavljenja, već i za postizanje dobrog raspoloženja i ublažavanje stresa. Tehnike relaksacije – kao što je yoga, tai chi ili razne tehnike disanja – također mogu pomoći.

Žene koje osjećaju snažnije simptome PMS-a također mogu osjećati pojačanu potrebu za snom. Nemojte se boriti protiv tog osjećaja. Radije poštujte ono što vam tijelo poručuje i osigurajte tijelu dovoljno odmora.

 

 

Naturala.hr

Komentari
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 3297 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 3511 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Vježbanjem do savršene guze
Ljeto samo što nije tu, a vi još niste poduzele ništa po...
 
Uspješna motivacija za trčanje
Prije 3849 dana 7 savjeta kako se motivirati za trčanje i ne odustati...
U čemu je najbolje
Prije 3863 dana Koju odjeću i obuću odabrati za vježabnje, a koju izbjegavati...
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 3838 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 3887 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy