Uskrsno slavlje i običaji

Kako su nastali uskrsni običaji i što oni simboliziraju


Objavljeno: 07.04.2012.

Foto: theprettyblog.com
Pogledano: 3220 puta

Uskrs je najveći kršćanski blagdan u kojem se slavi uskrsnuće Isusa i njegova besmrtnost. Po tradiciji prema Svetom Ivanu Isus je bio razapet u petak i uskrsnuo za 3 dana (nedjelja).

S obzirom na to da je to zaista veliki događaj, koji je povezan s novom nadom, životom, rađanjem, ljubavlju i prirodom, kršćanski oci su ujedinili stare narodne običaje vezane uz proljeće sa slavljem Isusovog Uskrsnuća. Naime većina uskrsnih običaja, poput bojanja jaja ili pisanica, paljenja kresova, veselih povorka, uzimanje vode iz potoka ili umivanje vodom u kojoj je svježe ubrano proljetno cvijeće, proizlazi upravo iz staroslavenskih narodnih običaja slavljenja proljeća – ili Jurjeva.

Jurjevo pada na prvi dan proljeća, a Uskrs na prvu nedjelju iza prvog proljetnog punog mjeseca (mada zapadno i istočno kršćanstvo imaju za sada različita računanja pa se ne podudaraju svake godine – razlike u upotrebi gregorijanskog i julijanskog kalendara).

Svi ti običaji slave upravo život i rađanje života nanovo.

Uskršnji običaji

Post

Post koji je uobičajen, ali ne i obavezan, za korizmu (u trajanju od 40 dana) je dio pripreme za Uskrs. U tom razdoblju se čovjek osvješćuje, radi žrtvovanje, odnosno odriče se hrane ili nečeg što posebno voli. To također možemo povezati s prastarim običajima pročišćevanja tijela pred proljeće jer su tijelo i duh povezani i oslobađanjem tijela od toksina, oslobađa se i duh od negativnosti i bolesti.

Pisanice

Nekoć su pisanice imale puno dublje i veće značenje nego danas. Danas je to više dekoracija uskršnjeg stola, dok se nekad pisanicama davala i ljekovita i iscjeljujća svojstva, jaje je oduvijek bilo u narodu priznato kao simbol života, plodnosti, vitalne energije, blagostanja. Oslikavanjem jajeta ono se štovalo i ljudi su znali takvo jaje trljati na bolesno mjesto ili o leđa životinje – da bi upili vitalnu energiju. Također, poklanjanje takvog jajeta je imalo veliko značenje u odnosima ljudi. Ako bi djevojka poklonila pisanicu prijateljici, one bi postale kao sestre, a njihove obitelji 'krvno srodstvo' ili kada bi mladić poklonio pisanicu djevojci – to je bio znak da je ona odabranica njegovog srca. Postoji i sličan obred u kojem su mladići 'šibali' djevojke vrbinim granama dok im ona koju su izabrali ne pokloni pisanicu.

Uskršnji stol

Ono što ćemo naći na Uskršnjem stolu se razlikuje od naroda do naroda. U našem podneblju će se uglavnom naći svježi sir, rotkvice, mladi luk, pisanice, kuhana šunka, naribani hren i svježi kruh (najčešće pinca) ili pecivo. Sva ta jela su simboli blagostanja i obilja, a mladi luk, hren i rotkvica su biljke koje čiste tijelo, imaju antibakterijska svojstva, pomažu pri probavi i daju puno energije.

Uskrsni kruh ili peciva rade se uglavnom od pšeničnog ili kukuruznog brašna, s dodatkom mlijeka, masti ili maslaca. Kruh je odavno poznat kao simbol blagostanja u kući i obitelji, te svega dobroga.

***

I na kraju – najvažnije je da sva hrana na stolu treba biti podjeljena s obitelji i prijateljima. Blagdan i blagojevanje je više od samog druženja – to je slavlje, dijeljenje, zbližavanje, ujedinjenje, osvješćivanje zajedništva među ljudima, osvješćivanje same ljudskosti te povezanosti s Bogom.

Neka svima bude sretan Uskrs!

 

 

© Copyright Park Božanske Energije

Komentari
Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 2627 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 2641 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2738 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 2910 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2716 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2806 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy