Vježbe pet Tibetanaca

Za mladost, zdravlje i gubitak težine


Objavljeno: 01.02.2012.

Foto: meetup.com
Pogledano: 9900 puta

Ne znam  jeste li čuli za vježbe pet Tibetanaca-vježbe mladosti, zdravlja i dugovječnosti. To su vježbe koje su godinama usavršavali tibetanski redovnici u svome izoliranom samostanu. Tibetanski redovnici smatraju da se ovim vježbama oslobađaju sedam čakri, koje stimuliraju žlijezde endokrilnog sustava - bitnog za proces starenja.

Dobrobiti ovih vježbi su bolji san, budite se ujutro svježi i puni energije, bolje mentalno zdravlje, bolje pamćenje, gubitak težine, povećanje fizičke izdržljivosti.

Program vježbi

Vrlo je bitno da se držite programa vježbanja koji kaže da morate početi vježbati s neparnim brojem ponavljanja. Prvi tjedan ponavljate svaku vježbu 3 puta. I tako cijeli tjedan. Bitno je da izvodite samo one vježbe kod kojih ne osječate nelagodu. Ako neku vježbu ne možete napraviti, preskačete je i prelazite na sljedeću. Prvi tjedan se ne smijete naprezati. Svaki sljedeći tjedan povećavate ponavljanje za 2. To znači prvo 3 ponavljanja, sljedeći tjedan 5, pa 7, pa 9... Pa sve do 21, to je največi broj ponavljanja. Ne smijete prijeći taj broj, jer ćete poremetiti čakre u tijelu.

Pet tibetanaca može stimulirati detoksifikaciju organizma i stvoriti mnogo neugodnih fizičkih simptoma, zato se savjetuje postepeno povečanje vježbi. Kad jednom počnete vježbati, morate svaki dan. Ako preskočite vježbanje više od dva dana, program počinjete iz početka s tri ponavljanja.

Vježbe pet Tibetanaca:

   

1. vježba

Stanite uspravno i raširite ruke da budu paralelno s tlom. Dlanove okrenite na dole prema tlu. Okrećite se u smjeru kazaljke na satu. Ispočetka će ova vježba biti teška, jer će vam se zavrtjeti u glavi. Da biste to spriječili dok se vrtite gledajte u jednu točku. Kad završite ispružite ruke i gledajte u prste. Ova vježba poboljšava balans. Jedan okretaj je jedno ponavljanje.

2. vježba

Lezite na tlo i ispružite se te ruke ispružite pored tijela. Dlanove stavite na tlo, a noge skupite jedna uz drugu. Udahnite na nos i u isto vrijeme podižite glavu i noge, sve dok noge ne dođu u okomiti položaj,a glava ne dodirne prsa. Izdahnite na nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.

3. vježba

Kleknite na koljena, savijte stopala tako da je prednji dio tabana oslonjen na tlo. Dlanove stavite na zadnji dio butina, odmah ispod stražnjice i glavu savijte tako da brada dodiruje prsa. Koljena razmaknite 40-tak centimetara. Udahnite na nos i lagano savijte gornji dio tijela u struku prema natrag. Glavu zabacite natrag koliko možete. U isto vrijeme oslanjajte se dlanovima ispod stražnjice. Izdahnite na nos ili usta dok se vračate u početni položaj.

4. vježba

Sjednite na tlo s rukama pored tijela i dlanovima oslonjenim na tlo. Prsti na rukama su usmjereni ka nogama. Važno je da ruke stavite točno pored tijela i da su noge ispružene ispred. Glava je pognuta naprijed, a brada dodiruje prsa. Udahnite na nos i podižite trup prema gore. Noge se savijaju u koljenima, a tabani su na tlu. Ruke ostaju u istom položaju. Glavu zabacite natrag koliko možete. Trebate doći u položaj u kome je tijelo paralelno s tlom, ruke i potkoljenice okomite s tlom, a glava zabačena u natrag. Izdahnite na nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. Ruke i tabani se ne miču, rotacija je samo u ramenima.

5. vježba

Lezite na trbuh, stavite dlanove na tlo pored ramena i rukama podignite gornji dio tijela. Prednjim dijelom tabana se oslanjate na tlo, a glavu zabacite unatrag prema leđima. Ruke i noge su razmaknute 60-tak centimetara. Udahnite na nos i podignite stražnjicu, a glavu istovremeno savijate dok ne dodirnete prsa. Stražnjicu podižite koliko god možete, također se pridignite na nožne prste koliko možete. Ruke i noge moraju biti ispružene. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.

Na kraju

Kad ste uradili svih pet Tibetanaca lezite na tlo, ispružite se i opustite koliko možete. Dišite polako. Ostanite tako nekoliko minuta.

Bitno je da tijekom vježbi pravilno dišete!!!

***** 

Drage moje Lutke, ne dajte da vas zima uljeni. Vježbajte i osjećajte se dobro u svome tijelu!

Vaša Minela 

Komentari
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 3314 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 3363 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Napunite baterije!
Ove namirnice dati će vam dovoljno jakosti i snage za izvršavanje svih...
 
Voda kao lijek
Prije 2659 dana Kako biste se liječili vodom, potrebno je svako jutro popiti četiri čaše...
Oživi me!
Prije 2835 dana Znate li kako možete spasiti nečiji život? ...
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 2772 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 2987 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy