Voda - izvor mladosti

Koliko je voda važna za naše zdravlje i pijemo li je dovoljno


Objavljeno: 14.03.2012.

Foto: Blaženka Binički
Pogledano: 2840 puta

*Voda je pokretačka sila čitave prirode*

Leonardo da Vinci

Svi znamo da ukupnu površinu našeg plavog planeta prekriva oko 70 % vode. Voda je jedan od najvažnijih elemenata na Zemlji. Nalazi se u svim stanicama svih živih bića. Tijekom povijesti čovjek se divio vodi pripisujući joj božanska obilježja, prinosio joj žrtve, darivao i štovao izvore vode. Ona je bila simbol plodnosti i vječnog života, uništenja i ponovnog rađanja.

Pijete li dovoljno tekućine?

Tijelo odraslog čovjeka sastoji se od 72% vode. Voda se u tijelu nalazi u svim stanicama i u međustaničnoj tekućini. Krv se sastoji pretežno od vode, a mišići, pluća i mozak sadrže je u velikom udjelu. Tijelu je potrebna kako bi moglo regulirati temperaturu i omogućiti opskrbu svih organa nutrijentima. Voda također uklanja otpadne tvari te štiti zglobove i organe.

Kako je mozak okružen tekućinom, zbog otpadnih tvari, toksina i stresa uništavaju se neuroni u mozgu, a posljedica tomu je depresija, pa čak i senilnost, problemi u komunikaciji i ostalo. Doktori i znanstvenici znaju da je glavni uzrok starenja akumulacija otpadnih tvari u tijelu. Ljudi koji piju manje vode ranije ostare te znaju bolovati od artritisa ili slične bolesti. Ako se pije dovoljno vode, taloženje otpadnih tvari u tijelu bit će znatno manje, stanice će biti čistije, usporit će se starenje i tijelo će dugo ostati mlado.

Čovjek bez vode u pravilu može preživjeti tek nekoliko dana, a potreban unos tekućine razlikuje se ovisno o fizičkoj aktivnosti, zdravstvenom stanju, tjelesnoj masi, klimatskim uvjetima, itd. Premda se oko unosa potrebnih količina tekućine vode brojne rasprave stručnjaka, danas se općenito smatra kako je odrasloj osobi koja živi u umjerenoj klimi potrebno oko 2 do 2,5 l tekućine dnevno. Čak i blaga dehidracija može uzrokovati glavobolju, umor, letargiju i gubitak koncentracije. Nedostatan unos tekućine može biti uzorkom kronične boli u mišićima ili leđima, zatvora, lošeg zadaha itd.

Barem 20% potrebe za vodom može se zadovoljiti putem hrane, dok je ostatak potrebno podmiriti unosom tekućine. Diuretici, kao što su kofein i alkohol uzrokuju veću potrebu za vodom jer potiču veće izlučivanje vode iz organizma, a mogu imati čak i suprotne efekte na naše tijelo izvlačeći vodu i kisik iz stanica.

Kvaliteta vode koju pijemo

U vodi se otapa više tvari nego u ijednom drugom otapalu zbog čega voda na sebe veže brojne organske i anorganske tvari s kojima stupa u dodir. Velika je razlika između čiste prirodne izvorske vode, tzv. žive vode i one iz slavine tzv. mrtve vode. Premda zadovoljava današnje standarde zdravstvene ispravnosti, voda iz vodovoda opterećena je klorom koji uništava patogene bakterije u našem tijelu, i drugim tvarima, a na svom je putu do naših domova izgubila i onu važnu životnu energiju koju voda ima na prirodnom izvoru i koja ju čini blagotvornom. Također, mrtva voda ne sadrži različite prirodne minerale koje živa voda prirodno sadrži. Stoga ona prilikom prolaska kroz naše tijelo crpi minerale iz tijela.

Voda punjena u plastične boce i zadovoljavajuća ispravnost takve ambalaže također je razlog brojnih debata stručnjaka. S obzirom na to da je takva voda često izložena povišenim temperaturama prilikom skladištenja, transporta, i sl., smatra se kako je podložna opterećenju štetnim mikroorganizmima i kemikalijama. To se dakako ne odnosi na vodu punjenu u staklenu ambalažu koja se, ako nam nisu dostupni zdravstveno ispravni prirodni izvor ili vlastiti bunar, smatra najpovoljnijom opcijom.

Brojna ozdravljenja diljem svijeta dogodila su se zbog konzumiranja prirodne izvorske vode. Tako su i nastale legende o takozvanim “izvorima mladosti”. Voda s prirodnog izvora puna je hranjivih tvari, minerala, soli, energije i pozitivnih vibracija koje stvaraju život. Izvorska voda se zato naziva živa voda.

Inteligentna tekućina

Japanski znanstvenik dr. Masaru Emoto u svojim je fascinantnim istraživanjima u kojima je koristio tehniku naglog zamrzavanja dokazao kako se izlaganjem vode različitim informacijama može mijenjati struktura njezinih kristala. U svojim je pokusima na boce ili čaše vode zalijepio različite poruke (volim te, mrzim te, itd.). Pozitivna riječ rezultirala je formiranjem predivnih kristala, dok je negativna rezultirala raspadajućim kristalima. Analize rezultata pokusa dr. Emota pokazuju kako je voda izuzetno rječita u interakciji sa svojom okolinom. Jedan od najljepših kristala oblikovale su riječi "ljubav i zahvalnost".

Kako se naše tijelo sastoji od velike količine vode, možemo zaključiti kako negativne emocije i misli utječu na stanje našeg organizma. Svakome od nas dostupna je ova jednostavna tehnika impregnacije vode koju pijemo pozitivnim mislima, čime zasigurno možemo pridonjeti harmoniji našeg tijela.

Kako osigurati dostatan unos vode

Iako se čini kako je pijenje vode najjednostavniji način za očuvanje dobrog stanja organizma, ponekad je teško, naročito zaposlenim ljudima s ubrzanim ritmom života, tijekom dana konzumirati preporučene količine. Kao i sve drugo, i ovo je stvar navike.

Rješenje je piti tekućinu u malim količinama tijekom cijelog dana. Ako sa sobom pri ruci uvijek imate bočicu vode potaknut ćete refleksno posezanje za njom. Ako vam dosadi okus čiste vode, možete joj dodati malo limuna ili limete.

Voda se u organizam treba unositi odvojeno od hrane, a prve dvije čaše trebali bi popiti odmah ujutro, prije jela. Osobe sklone želučanim tegobama trebale bi piti toplu vodu. Konzumacija čaše tople vode ujutro potiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva. Izbjegavajte piti prehladnu vodu jer ona može uzrokovati oštećenje crijeva, pogotovo ako se konzumira za vrijeme jela.

 

 

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb
www.divineenergypark.org 

Komentari
Vježbanjem do savršene guze
Ljeto samo što nije tu, a vi još niste poduzele ništa po...
 
Uspješna motivacija za trčanje
Prije 3283 dana 7 savjeta kako se motivirati za trčanje i ne odustati...
U čemu je najbolje
Prije 3297 dana Koju odjeću i obuću odabrati za vježabnje, a koju izbjegavati...
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 3272 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 3321 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 2731 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 2945 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy