Za prste polizati - drniški pršut

Put od svinjskog buta do jedinstvenog drniškog pršuta


Objavljeno: 20.05.2012.

Foto: Fino.hr
Pogledano: 3711 puta

Proizvodnja pršuta u dalmatinskom zaleđu, na području Dalmatinske Zagore i Bukovice ima dugu tradiciju.

Posebice je područje grada Drniša i naselja u njegovoj široj okolici, odavna poznato po proizvodnji pršuta iznimnog okusa i kvalitete.

Zna se da je drniški pršut bio omiljeni specijalitet austro-ugarskih vladara, a služen je i prilikom krunidbe kraljice Elizabete II.

Svoju visoku reputaciju zadržao je sve do danas te je dobro poznat širom država nastalih na području bivše Jugoslavije i drugim zemljama.

Klasični ili tradicijski način proizvodnje drniškog pršuta izgleda ovako:

Meso se najprije soli mješavinom krupne, sitne i srednje morske soli u kojoj pršuti ostaju 15 do 20 dana. Postupak soljenja ponavlja se tri puta kako bi čestice soli doprijele do svih dijelova mesa. Kada se s mesa skine sol, stavljaju se pod ‘‘piz’’ gdje pršuti dobiju formu, a ujedno se iz mesa iscijedi zaostala krv. Na vrh ‘‘piza’’ stavljaju se velike bačve pune vode od oko 600 litara. Pršuti u ‘‘pizu’’ostaju pet do sedam dana. Nakon toga operu se hladnom vodom i tako čisti odlaze na dimljenje.

Loži se isključivo drvo grabovine, hrastovine i bukve, odnosno izbjegava se drvo koje u sebi ima smolu. Pršuti na dimu ostaju sve dok ne dobiju prepoznatljivu bakrenu boju, a to je otprilike 50 do 60 dana, nakon čega prelaze u prostoriju za provjetravanje i zrenje u specifičnim klimatskim uvjetima čestih izmjena bure i juga te polaganim zrenjem.

Za spontanu pretvorbu svinjskog buta u jedinstveni drniški pršut potrebno je, ovisno o veličini buta od 12 do 18 mjeseci.

Zreli drniški pršut odlikuje se karakterističnim organoleptičkim obilježjima: intenzivnom aromom fermentiranog, blago dimljenog mesa, umjerenom slanošću, jednoličnom crvenom bojom nareska (osim bjeline u području masnog tkiva) i povoljnom konzistencijom.

Za prste polizati. 

 

 

Preuzeto s Fino.hr

Komentari
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 2383 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 2432 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Napunite baterije!
Ove namirnice dati će vam dovoljno jakosti i snage za izvršavanje svih...
 
Voda kao lijek
Prije 1728 dana Kako biste se liječili vodom, potrebno je svako jutro popiti četiri čaše...
Oživi me!
Prije 1904 dana Znate li kako možete spasiti nečiji život? ...
Vježbanjem do savršene guze
Ljeto samo što nije tu, a vi još niste poduzele ništa po...
 
Uspješna motivacija za trčanje
Prije 2394 dana 7 savjeta kako se motivirati za trčanje i ne odustati...
U čemu je najbolje
Prije 2408 dana Koju odjeću i obuću odabrati za vježabnje, a koju izbjegavati...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy