Čemu vas je vaša baka naučila

Baka vam je pričala jedno, a vi radite drugo


Objavljeno: 21.10.2011.

Foto: weheartit, Luigi Mirto
Pogledano: 3125 puta

Vaša baka mogla bi vam satima pričati o svojim iskustvima i životnim mudrostima. Čak vam i više puta ispričati istu priču. No, je li samo zaboravila da vam je to već ispričala ili se možda radi zaista o nečemu jako jako bitnom. Od baka, vjerujte, možete svašta naučiti.

Ovo su samo neke od važnih životnih lekcija koje vam je vaša baka ispričala, dok vi usprkos tomu, danas živite sasvim drugačije.

Lekcija 1: Napravi puno od nečega čega imaš malo

Vaša je baka uspjevala sasvim normalno živjeti i bez mnogih stvari za koje se čini kako je bez njih život nemoguć. Jela je pripravljala od najjednostavnijih, a što je najbolje, od domaćih namirnica – uvijek je bilo fino, sjećate se i sami. U šoping nije išla zbog zabave, već samo kada je to bilo nužno. Ni jedan komad odjeće nije obukla samo jednom, već dok ga god nije iznosila. Štedjela je vodu, ali i struju.

Vi: Nemam brašna ne mogu to skuhati, fale mi i jaja, i začini ništa nemam. Moram pod hitno u šoping nemam ništa za obući, a moram kupiti i vodu. Kad odem iz stana, sva ću svjetla ostaviti upaljena.

Lekcija 3: Nauči kuhati, šivati, dekorirati

Vaša baka je bez problema šivala poderanu odjeću, a zimi bi cijeloj obitelji isplela debele džempere, dekice pa čak i šlape. Svaki dan je kuhala rekordnom brzinom, i nije naručivala gotovu hranu iz restorana. Uz sve to, imala je vremena igrati se s vama, izrađivati razne ukrase, saditi cvjeće u vrtu i mnogo drugih stvari.

Vi: Ovo mi je poderano, bacit ću. Nemam ja vremena plesti i ne znam šta sad tu izvoditi, kupit ćemo. Cvijeće, kakvo cvijeće – uvenut će tak i tak. Koji je ono broj od dostave?

Lekcija 3: Nađi neki hobi ili zanimaciju

Posuđivanje filmova ili šoping nisu hobiji, a uz to, potrošit ćete i gomilu novca. Pokušajte s nečim skromnijim. Baka je možda skupljala poštanske markice i salvete. Glavna zanimacija bio joj je odlazak u posjet prijateljima, voljela je otići u duge šetnje prirodnom i slušati glazbu. Rijetko je vrijeme provodila ispred TV-a – kao što to možda vi činite.

Vi: Šta hobi? – Pa hobi mi je šoping, i tu i tamo pogledam neku seriju. Prijatelji, ah, pa vidimo se, na kavi, za rođendane i to…

Lekcija 4: Cijeni ono što imaš

Teško je cijeniti nešto što imate, a da pritom ne želite i nešto više.
Baka kao da se nikada nije žalila da joj nešto nedostaje. Bila je zadovoljna onime što ima. Bila je zadovoljna izgledom svojeg doma, svojim stvarima, odjećom, namještajem, a i svojom obitelji.

Vi: Ma joj, treba mi veći stan, tu nam je tako tijesno. Ovaj mobitel isto, već mi je dosadan htjela bih neki novi.

Lekcija 5: Ne ulazi u dugove i štedi za crne dane

Što je život bez duga, vaša je baka itekako znala. Ne samo da joj nije padalo napamet dizati kredit, nego nije imala ni kreditnu karticu. Sve što je trebala kupila je gotovinom. Ako novca nije bilo, nije bilo ni novih stvari. Svaki ostatak od kupovine i sitnije novčanice je čuvala štedeći tako za crne dane ili za kupnju nečega što ju je veselilo.

Vi: Dignula sam kredit za auto, i još drugi kredit da napokon isplatim kredit za stan. Ma otplatit ću ja to, za ovako neke dnevne potrebe, imam kreditnu karticu, baš mi dobro dođe.

Lekcija 6: Kreativno rješavaj problem

Kada ste se primjerice preselili u novi stan, ona vam je dala savjete oko uređenja, napisala vam je recepte jela koje možete spremiti, a da za to ne morate izdvojiti puno novca. Nesebično vam je udjelila i beštek za jelo s tanjurima i razne druge sitnice.

Vi: A tek sam se uselila u stan, nemam ništa u njemu, morat ću to sve novo kupiti, šta će mi rabljeno, kad je bal nek je maskembal. A za kuhanje – pa naručit ću izvana.

Lekcija 7: Usredotoči se na život

Čak i kada vaše bake jednom ne bude, uvijek ćete se sjetiti njezinih lekcija. Znat ćete se usredotočiti na življenje što boljeg i jednostavnijeg života i na pružanje ljubavi svojoj obitelji. Znat ćete koje su životne vrijednosti prave, a koje nametnute.

Vi: Napokon ste naučili

Komentari
Female 10.11.2011
Drago nam je da ti se sviđa :-) pusaa***

Mademoiselle_M 09.11.2011
Ovo je baš istinit i poučan članak. :)

Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 2957 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 2966 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 3302 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 3365 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3045 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3056 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy