Čitanje ne deblja

Pravila koja treba slijediti prilikom stvaranja vlastitog kutka za čitanje


Objavljeno: 11.03.2012.

Foto: Sara Čordaš, Screenshot Sretno vrijeme
Pogledano: 2800 puta

Dva puta tjedno djecu vodim u knjižnicu na susrete s gospođama koje tamo rade i koje vrlo maštovito organiziraju čitaonice – radionice – igraonice za djecu.

I dok moji klinci imaju svoje trilaterarne susrete iza zatvorenih vrata, ja kružim među policama prepunih knjiga i uživam na svoj način. I često naiđem na kakavu simpatičnu dosjetku čija je uloga stimulirati čitanje, pa sam se tako zamislila i nad ovom iz naslova "Čitanje ne deblja". Imala bih primjedbi na to, ali neću kvariti, nego vas radije pitam: "Imate li kutak za čitanje?"

Možda dolazak proljeća i nije najromantičnije vrijeme za njegovo stvaranje jer sve smo više vani uz različite druge aktivnost pa je vremena za čitanje obrnuto proporcionalno novim aktivnostima, no sigurna sam da ne postoje godišnja doba nepogodna za čitanje, a i ovaj sam uvod nekako trebala započeti :).

Lijepo je imati prostor odvojen i osmišljen kako bi trenutke čitanja učinio još ugodnijima. Kutak za čitanje ne treba biti zasebna prostorija, najljepši je upravo kao dio dnevnog boravka ili nekog drugog ugodnog i dragog kutka vašeg doma. A da bi on bio zaista pogodan za tu aktivnost, postoje pravila koja treba slijediti prilikom njegova stvaranja. Ne mogu se odlučiti da li je važniji izvor i izbor svjetla ili namještaj za sjedenje. Možda ipak svjetlo

Kutak za čitanje mora biti kraj prirodnog izvora svjetlosti, a uz njega jednako je važna i lampa dovoljno jaka da osvjetljava vaše štivo. 

Lampa, podna ili stolna, u vašem kutku za čitanje trebala bi imati pomičnu glavu kako bi mogli precizno usmjeriti projekciju svjetlosti, a moj izbor žarulja bila bi suvremena LED rasvjeta koja, uz manje nedostatke, ima brojne pogodnosti, a najvažnije su da ne sadrži živu i troši manje el. energije. (Vjerujem kako vam nije nepoznato da je EU još krajem 2009. godine zabranila prodaju električnih žarulja, odnosno onih sa žarnom niti stoga LED tehnologija predstavlja budućnost ).

Jako je važna i boja svjetlosti, koja se stručno zove "temperaturom boje". Mjeri se u Kelvinima (K), a u vrijednostima od 2600K do 3200K daje toplu bijelu boju, od 3200 do 4500 K svijetlu bijelu boju te sve više od toga najsličnije je danjem svjetlu (dakle plavkastih je nijansi). Toplo bijelo svjetlo ono je koje čini naš životni prostor ugodnim domom, dok su visoke količine Kelvina pogodne za uredske i radne prostore. No iako je pri stvaranju lijepe atmosfere kutka za čitanje standard upotrebljavati izvor svjetlosti toplih boja, neka su ispitivanja pokazala da ljudima starije životne dobi više odgovora čitanje pri plavkastom izvoru svjetlosti. Ako se ipak ne odlučite za LED rasvjetu, vodite brigu i o grijanju kojeg proizvode ostale vrste rasvjete, naročite jeftine izvdebe halogenih žarulja, kako umjesto kutka za čitanje ne biste imali osjećaj da čitate u inkubatoru :).

Fotelja je dominantni komad namještaja u kutku za čitanje. Treba biti okrenuta tako da je izvor svjetlosti iza vas te svjetlost dolazi preko ramena. Meni osobno čitanje baš ne leži ako ležim i čitam pa ni vama ne bih preporučila udobnu sofu u kutku za čitanje, jer bez obzira na zanimljivost radnje ubrzo u njih ulazi desetak ovčica, i ....zzzzzzzz :). Kraj fotelje često u kutku za čitanje postavljamo policu s knjigama, no svakako pazite da vam taj veliki komad namještaja na zakljanja izvor svjetlosti.

U kutku za čitanje rado postavljamo stolić, ili modularni stolić na kojeg prema potrebi možemo postaviti prijenosno računalo ili pak sasvim romantično šalicu čaja. No, više od čaja (baz šećera) nikako nemojte konzumirati prilikom čitanja, da ne dovodimo u kušnju onu naslovnu rečenicu "Čitanje ne deblja".

A sada, evo malo inspiracije:

Komentari
Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 3302 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 3365 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 2957 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 2966 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3045 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3056 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy