Čoko-rum torta

Puno sasatojaka, još više pozitivnih komentara


Objavljeno: 16.01.2012.

Foto: Tihana Koprek
Pogledano: 5139 puta

Ova godina počela je čokoladno :) Ova torta bila je dogovorena još prošle godine kad su dvije curke, inače moje jako dobre prijateljice odlučile da bi željele svojem djedu pokloniti rođendansku tortu, ali ne za bilo koji već za 80.-ti rođendan :)

Dakle, ova čokoladna torta s rumom ima puno sastojaka, ali još više pozitivnih komentara na okus. 

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja
200 g šećera
70 g maslaca
70 g tamne čokolade
60 ml mlijeka
60 ml kipuće vode
1 žličica arome vanilije
200 g oštrog brašna
40 g kakaa u prahu
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 žlice ruma

Natapanje biskvita:

100 g marmelade
2 žlice ruma

Čokoladni mousse:

200 g tamne čokolade
100 g bijele čokolade
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica vode
300 ml slatkog vrhnja
50 ml ruma

Čokoladne dekoracije:

100 g tamne čokolade
100 g bijele čokolade

Čokoladna glazura:

200 g tamne čokolade
2 žlice ulja

Ganache:

150 g čokolade
100 ml slatkog vrhnja
1 žlica meda
1 žlica ruma

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli kalup za torte promjera 26 cm obložite papirom za pečenje, a stranice namastite.

Čokoladu i maslac rastopite na pari. Brašno pomiješajte s kakaom, solju i praškom za pecivo. Razdvojite žutanjke i bjeljanjke.
Žutanjke pjenasto izradite sa šećerom. Dodajte vaniliju, otopljeni maslac i čokoladu, mlijeko i vruću vodu i rum. Dobro izmiksajte da se smjesa izjednači. U nekoliko navrata u smjesu prosijte brašno te ga mikserom umiješajte. Bjeljanjke istucite u čvrst snijeg pa ih nježno umiješajte u biskvitnu smjesu.
Smjesu izlijte u pripremljen kalup i pecite oko 40 minuta. Pečeni biskvit dobro ohladite, a potom ga vodoravno prerežite na dva jednaka dijela. Nakon toga zagrijete marmeladu s rumom dok se n pretvori u sirup te sa time premažete unutarnje strane biskvita.

Čokoladu rastopite na pari, dodajte joj jaje i čajnu žlicu vode i tucite mikserom dok ne postane pjenasto. Zatim odmaknite s vatre i dalje tucite dok se ne ohladi. Ako stavite u posudu s hladnom vodom brže će se ohladiti! Slatko vrhnje istucite u šlag i dodajte ga zajedno s rumom čokoladi. Na prerezani biskvit stavite pripremljen mousse i prekrijte drugim dijelom biskvita. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sta da se mousse stisne.

Za čokoladnu dekoraciju sam otopila prvo 100 g tamne čokolade i na tanko je premazala po pek papiru. Nakon toga sam je na 5 minuta stavila u hladnjak, pa napravila obrube za pločice. Nakon toga na 10 minuta u zamrzivač i možete lagano prstima potrgati pločice. Zagrijala sam bijelu čokoladu, stavila je u vrečicu za ukrašavanje i pisala po pločicama :) Mislim da je ispalo dobro za prvi puta, ali nadam se da kad se ispraksiram bude malo urednije :)

Za čokoladnu glazuru rastopite 200 g čokolade s dvije žlice ulja. Tortu stavite na rešetku i prelijte čokoladnom glazrom. Na tanko rasporedite glazuru po torti i pustite da se ohladi. U međuvremenu napravite ganache. Zagrijte slatko vrhnje s medom i rumom do točke vrenja i dodajte čokoladu te miješajte dok se ne rastopi. Stavite u hladnjak kao i tortu na najmanje 2 sata. Nakon što se torta stisla, a ganache učvrstio, tortu stavite na pladanj, ganache izmiksajte u čvrstu kremu s malo slatkog vrhnja te ukrasite po želji :) 

 

 

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy