Dok nas daljina ne rastavi...

Veza na daljinu - kolko para, strpljena i ljubavi, tolko muzike


Objavljeno: 27.09.2011.

Foto: Sara Čordaš
Pogledano: 5479 puta

Kroz povijest možemo naići na razne primjere ljubavnih parova čija je veza prošla kroz mnoge kušnje zbog udaljenosti koja ih je dijelila. Bilo da su to priče iz romana, filmova ili nečijeg stvarnog života, pitanje je isto – može li veza na daljinu opstati?

Najpoznatija hrvatska ljubavna veza na daljinu je veza dviju roda – Malene i Klepetana. Te dvije rode savršeno zajedno funkciniraju i uvijek se vraćaju jedna drugoj. No, vi niste lik iz filma ili romana, a mislim da niste ni roda, a svejedno imate vezu na daljinu! Mnogi bi rekli da je jedina razlika između veze na daljinu i veze koja nije na daljinu – fizička udaljenost partnera. No je li to stvarno tako?

Ljetne avanture

Za prvi primjer uzet ćemo ljetne avanture koje su prerasle u vezu. One su nastale kombinacijom morskog ugođaja s povišenom razinom alkohola + hormona u krvi i manjkom odjeće. Znači, ako je on Juan Miguel iz Seville, a vi Snježana iz Belišća, mala je vjerojatnost da ćete se viđati više od dva do tri puta godišnje i to ako. Nažalost, ni Facebook ni Skype ne mogu nadoknaditi fizičku prisnost dvoje zaljubljenih ljudi. Stoga, unaprijed mi je žao ako osuđujem, ali ovakav primjer poput Snježane i Josea je osuđen na propast.

Zaljubljeni srednjoškolci

Drugi primjer su mladi parovi koji su zajedno od srednje škole, ali odluče se na studiranje u različitim gradovima. Ovakih primjera je mnogo i mislim da je u ovom slučaju omjer uspjeha i propasti negdje 50:50. Jedno je kad se veza koja je od početka funkcionirala na daljinu nakon nekog vremena pretvori u svakodnevno viđenja, a drugo je kad se partneri sa svakodnevnog viđanja prebace na povremeno viđanje. Različito okruženje i promijenjen način života, poput preseljenja od staraca i osamostaljenja, uz promjenu dinamike viđanja, svakako da utječe na razvitak veze. Za nekog je to test, a za druge kraj veze. Ako veza izdrži razdvojenost nakon studiranja postoji velika mogućnost, ako se partneri odluče na zajednički život, da veza preraste u nešto više jer tu su već i duge godine staža ☺

Netko je gastarbeiter

Za treći primjer možemo navesti vezu u kojoj jedan od partnera zbog dobre poslovne ponude odlazi raditi u neku drugu državu dok drugi ostaje u svojoj domovini. Pod pretpostavkom da se radi o dvoje odraslih ljudi koje karakterizira zreli način razmišljanja i odnos pun razumijevanja, ovakva veza može opstati jedino ako nije riječ o dugoročnom angažmanu u stranoj zemlji.

Sati provedeni na mobitelu

Iz ovih, ali još i mnogih drugih primjera može se doći do raznih zaključaka tj. prednosti i nedostatka veze na daljinu. Najveći nedostatak je rijedak izravan kontakt među partnerima. Višesatno prepričavanje dnevnih događaja preko mobitela može nakon nekog vremena postati čista navika i, bojim se napisati, tlaka, jer ispada da se cijela veza svodi na to prepičavanje. Rijetki su zajednički događaji i zajednička iskustva koja bi se ticala njih samih.

Nema para, nema ni viđanja

Kod onih slabije finacijske moći viđanje će biti još manje od očekivanog kod veze na daljinu. Ako nemate novaca, nećete se moći baš češto viđati, pogotovo ako živite u nesusjednim zemljama, ili još gore – preko oceana. Ako ste baš potpuno švorc, onda znate kakvi su vam izgledi. Iako, postoji i dobra strana toga, možda vas ljubav potakne da nađete neki super, privremeni (jer ako ste stalno zaposleni nećete baš često imati slobodno) posao, kako biste imali novca za česta putovanja.

Nije sve tako crno, šareni su leptirići

Osim navedenih, mislim da mnogi od vas koji sad čitaju ovaj članak i koji imaju iskustva sa vezama na daljinu znaju sigurno još neke od nedostataka. Ali, kako nebi bilo sve tako crno, vjerujem da upravo vi koji ste imalu vezu na daljinu znate onaj osjećaj leptirića u trbuhu svaki puta kada iznova vidite voljenu osobu. Osjećaj uzbuđenja kada znate da se približava taj dan, pa noć prije ne možete ni oka sklopiti. Uživanje u svakoj minuti provedenoj zajedno ni ne pomišljajući da kažete bilo koju riječ koja bi mogla povrijediti vašeg partnera. U svakom slučaju, potrebno je puno strpljenja, povjerenja, tolerancije i planova koji će bit tzv. svjetlo na kraju tunela vaše veze na daljinu.

Teško je generalizirati kad je riječ o ljubavi, no svi vi koji ste u vezi na daljinu, prepustite se vašim osjećajima i neka vas oni odvedu do ljubavi vašeg života.

Komentari
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 2768 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 2911 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
Zašto ti ne bi
Iznađi iz frend zone - od prijatelja do dečka...
 
Pasite se oči moje
Prije 2802 dana S njima bi voljele ostati zaglavljene u dizalu...
Zajedno u orgazmičke visine
Prije 2888 dana Nekoliko savjeta za pomoć pri postizanju vaginalnog orgazma...
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 2985 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 2996 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy