Istezanjem do savršenstva

...I ne samo na sportskom terenu


Objavljeno: 26.10.2011.

Foto: Photostock
Pogledano: 2581 puta

Drage naše, fleksibilnost je zakon, i to iz više razloga:

Primjer 1.

Fleksibilnost. Je li precijenjena? Zasigurno vam se događalo da ste sjedili s prijateljicom na kavi i jedna od tema je bila ona (divna) knjiga – Kama sutra. Mnoge od vas su poželjele istog trenutka promijeniti tu temu jer i sama pomisao i na bar malo kompliciraniju pozu izaziva je u vama viziju u kojoj vam pucaju ligamenti ili pak postajete trajno ukočeni u nezgodnoj poziciji.

Primjer 2.

Odradili ste savršen trening, tjelovježbu ili ste jednostavno taj dan koristili svoje tijelo više nego obično – sljedeće jutro budite se s bolovima, ukočeni, stepenice su vam najgori neprijatelj, a ideju o sljedećem vježbanju odgađate – zauvijek!

Primjer 3.

Onaj najdosadniji i zapravo s najvećim posljedicama. Ako ste jedne od onih koje su u ranijim danima trenirale određeni sport, a onda naglo prestale ili već tijekom trenažnog procesa niste vodile računa o životu poslije onog u kojem je sastavni dio bio baš taj trening, tada ste od onih čiji su se ligamenti i mišići ''skratili'' i pretrpili strašan stres jer im niste pružili tretman kakav zaslužuju.

Nikad naravno nije kasno neke stvari promijeniti i započeti činiti nešto kako biste pomogli sebi, svojem tijelu, i što je najvažnije, kako biste održali vlastito zdravlje na što boljoj razini.

I ne, niste zalutali u krivu rubriku, ovdje smo i dalje kako bismo vježbali!

Ono što slijedi vježbe su fleksibilnosti, koristimo ih kako bismo istegli dijelove svojeg tijela koje inače koristimo i najčešće jačamo, a rijetko ili nikad istežemo ili opuštamo.

Nakon što ste uobičajeno uskočili u omiljenu ugodnu odjeću i rasprostrli prostirku te ubacili omiljeni CD nešto laganije glazbe u CD player – spremni ste krenuti u istraživanje vlastitih mogućnosti kad je fleksibilnost u pitanju.

• Prvom vježbom ćete poraditi na fleksibilnosti mišića u području prepona (što će itekako koristiti ne samo na sportskom terenu, ako me razumijete)

Započnite vježbu tako što ćete spojiti stopala, točnije tabane i privući pete što bliže sebi. Na ''zibajte'' noge, već zadržite statično poziciju, gurajući lagano laktovima koljena prema tlu

• S prepona prelazimo na zadnju ložu, stražnji dio natkoljenice i leđa

*Ispružite desnu nogu a lijevu ostavite u poziciju u kojoj je bila u prethodnoj vježbi. Pretklon tijelom tako da rukama dohvatite nožne prste bez fleksije u koljenom zglobu. Isto ponovite drugom nogom. Zadržite u statičnoj poziciji oko 30 sekundi.

*Lijevu nogu prebacite preko desne koja ostaje ispružena i desnim laktom gurajte koljeno lijeve noge u suprotnu stranu. Osjećate li zatezanje u području gluteusa (guze) znat ćete da pravilno izvodite vježbu. Ovu ćete vježbu posebno zavoljeti nakon svakog fizičkog napora koji je zahtijevao korištenje guze, koja je sada već sigurno itekako čvršća u odnosu na stanje u kakvom je bila na početku našeg ''druženja''.

*Sjednite na način da su vam noge opružene, legnite na leđa te prebacite noge preko glave, zadržite tu poziciju, opustite lumbalni dio leđa i zadržite do granica boli.

Vježbe koje smo naveli tek su prvi dio onog što slijedi. Vježbe za razvoj fleksibilnosti zaista su raznolike i ima ih poprilično puno, a mi ćemo vam ih probati što bolje predočiti.

Kada jednom rasprostrite prostirku za vježbanje i krenete s istim, nemojte stati nakon 15 minuta vježbanja, tj. istezanja. Upoznajte svoje tijelo na način da isprobate neke vježbe koje možda niste pročitali i pritom pripazite da ne činite nagle pokrete i da ne forsirate koljeni zglob kod bilo kakvih fleksija, unutarnje ili vanjske rotacije.

Koristite ove vježbe nakon svake tjelesne aktivnosti, svakog treninga i u slobodno vrijeme. Poraditi ćete na svojoj fleksibilnosti, a u primjerima s početka priče se više nećete prepoznavati.

 

 

Više fotki autora ovdje.
 

Komentari
Napunite baterije!
Ove namirnice dati će vam dovoljno jakosti i snage za izvršavanje svih...
 
Voda kao lijek
Prije 2288 dana Kako biste se liječili vodom, potrebno je svako jutro popiti četiri čaše...
Oživi me!
Prije 2464 dana Znate li kako možete spasiti nečiji život? ...
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 2402 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 2616 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 2943 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 2992 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy