Korijeni bundeve i Noći vještica

Zašto, gdje i kako je sve počelo


Objavljeno: 29.10.2011.

Foto: Screenshot
Pogledano: 4875 puta

Noć vještica, ilitiga još jedan u nizu blagdana koje su si Balkanci opsesivno prisvojili kako bi si priuštili još koji dan "kruha i igara“. Treba li nam? Ne treba. Ima li smisla? Pa i nema. Znamo li što uopće slavimo? Ne pretjerano.

Ali naime, em što se svi rajcaju na to kao da je novi pornić neke zvijezde, em što nemaš svaki dan priliku opskrbiti se arsenalom noževa i izvoditi sadističke rituale nad bundevama, em što je puno bezbolnije teturati mamuran po groblju na blagdan Svih svetih ako si noć prije proveo paradirajući našminkan kao pretučena ukrajinska prostitutka besramno žicajući slatkiše od nepoznatih ljudi. A i znamo od malih nogu da stranci (po mogućnosti u bijelim kombijima) uvijek imaju najbolje slatkiše. Dakle, što mi to zapravo slavimo.

Ta famozna Noć vještica ili Halloween pada na svaki 31. listopada, a zapravo je skraćenica od All Hallow's Eve ili Hallow Eve što bi značilo Sveta večer, ilitiga noć uoči Svih svetih i ima poprilično dugu tradiciju. I začudo, bez obzira na očigledan nedostatak neke više svrhe, nisu je Ameri započeli. Naime još su stari Kelti prvi studenoga slavili kao početak nove godine, a cijela ta, zasigurno izrazito nevina i bezbrižna proslava, bila je posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti Samhainu.

Kelti se na taj dan pretvaraju u svima nama dobro poznate šizofrenične babe koje ne znaju otvorit vrata u tramvaju, ukratko, pokušavaju izgledati što luđe, strašnije i čudovišnije i stvarati što veću buku. Oni su vjerovali da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove.

Mogu si već zamisliti razgovor.

Kelt Prvi: E sused, pogleč, mesec se puni na skroz okruglo, znaš ko' bu nam došel nazad. Trnci me prolaziju. / trančira mamuta golim rukama /

Kelt Drugi: Joj sam ne punica. Jedva sam je se rešil prošlo leto kad se na moj nož slučajno napiknula. Triput. / suza pada niz herojski obraz /

Kelt Prvi: E, znaš kaj sam se setil. Pošto nas je strah najpametnije što možemo učiniti je da se namažemo s otpadom i vrištimo kaj curice!

Kelt Drugi: Znaš, imaš ti pravo. Al' svi budu mislili da smo budale, nebu ti to prošlo.

Kelt Treći: Ja bum Zubić Vila!

Tu priča ne staje, genijalan plan Kelta Prvog uzima velikog maha, pa dolaskom Rimljana noć mrtvih dobiva i stalni datum, a te noći prema starom rimskom vjerovanju, crni bog lova Samain preuzima vlast nad svijetom, ubija srndaća (boga Sunca), a božicu vegetacije odvodi u podzemlje, gdje ona do proljeća bdije nad mirujućim sjemenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih. Radišna žena.

Rimljani naravno idu i korak dalje, pa cijelu priču upotpunjuju i s još nekoliko apsolutno krucijalnih detalja. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, a pošto se vjerovalo da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet jedni su na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom, kako bi grešne duše uplašili, a kako bi dobre pronašle put kući. Zašto bi se netko bojao svjetleće repe, i dalje mi ostaje misterij.

Danas najpopularnija povrtnica za sodomiziranje ipak nije nijedna od navedenih, već bundeva, koja je tek u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje naravno najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.

E pa zašto bundeva nesretna joj majka. Običaj mučenja bundevi započeo je u Sjevernoj Americi, zbog činjenice da su dostupnije, a i veće, pa ih je lakše rezbariti od repe. Ipak, daleko prije nego što su postale neizbježnim simbolom Noći vještica povezivalo ih se isključivo sa sezonom žetve. Narančasta boja predstavlja samu žetvu, a bundeva kraj iste. Tek 1900-te godine, u novinskom članku o Danu Zahvalnosti netko se dosjetio preporučiti roditeljima i njihovim potomcima da iskoriste bundeve kako bi napravili takozvane Jack-O-Lanterns.

Sama ideja o bundevi ili repi koja svijetli zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po njegovoj domišljatosti, ali i škrtosti. Postoji nekoliko izrazito uvjerljivih priča o njegovom životu.

Jedna od tih govori kako je gospodin Jack prevario vraga tako što mu je ponudio dušu u zamjenu za piće. Kako balkanski i bezbroj puta opjevano. Nepromišljeni vrag se, naravno, pretvorio u novčić kako bi platio piće, a Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa.

Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, u raju su mu dali kanticu jer je kažu bio griješan, a na vratima pakla dočekao ga je tko drugi nego vrag, bez smisla za humor je li, i poslao ga natrag u mrak, a da ga se rješi dao mu je žeravicu ugljena. Zašto bi ga se tako riješio, također mi ostaje misterij.

Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. I tako je je li Jack O'Lantern (Joža Jožek Fenjer prevedeno na naški) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova. Pouka priče: vrag je zlopamtilo, ali će okrenuti rundu za ekipu. Pouka priče dio drugi: snalažljivi ljudi završe u paklu. S repom u džepu.

Sve u svemu, što god da mi to zapravo obilježavali maskirajući se i tulumareći, dok je ''kruha i igara'' i neradnih ponedjeljaka (tko se snašao) nama je dobro, a i bar smo po nečemu, makar i na jednu večer, u koraku sa Zapadom.
 

Komentari
mile 02.11.2011
dva palca gore! edukativno i zabavno.

Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 2196 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 2210 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2285 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2375 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2307 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 2479 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy