Kroštata od Azijskih krušaka

Prava poslastica

  • Ovo je opis

Objavljeno: 08.09.2011.

Foto: Tihana Koprek
Pogledano: 3881 puta

Prvo malo o imenu ove slastice. Kroštata dolazi od talijanske riječi "crosta" što bi značilo "kora" a definira se kao kolač načinjen od kore tijesta koja se prije ili poslije pečenja prekriva voćem, kremom ili drugim sastojcima. U ovom slučaju ja sam koristila azijske kruške. Pravi naziv im je "NASHI" i prilično je novo voće na našim područjima. Azijska kruška više izgleda kao jabuka, ali okusom podsjeća na krušku. Odlično djeluje na ljudski organizam, a zanimljiva činjenica koja se veže uz azijsku krušku je da smanjuje učinak alkohola u organizmu!

A sad na recept!

Sastojci:

Tijesto:

200 g brašna
30 g kakaa
130 g maslaca
70 g šećera
1 žumanjak
korica 1/2 limuna
1 vanilin šećer

Za kruške:

4 zrele azijske kruške
1 l vode
1 štapić vanilije
300 g šećera
komadić korice naranče
komadić korice limuna

Za kremu:

1 dl mlijeka
1 dl slatkog vrhnja
2 jaja
50 g šećera
100 g čokolade

Priprema:

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka, dobro ih povežite. Ukoliko niste baš za mijesiti kao ja možete upotrijebiti nastavak za tijesta na vašem mikseru. Ostavite tijesto 30 minta da odstoji.

Za to vrijeme ogulite kruške, podijelite ih na pola i očistitite od peteljka i sjemenki. U veću zdjelu uliti 1 litru vode, dodati šećer, komad vanilije te limun i naranču. Ostavite da prokuha i dodajte kruške. Kuhajte ih 20 minuta i ocijedite i narežite na jednake komade.

Kad tijesto odstoji, razvucite tijesto te njime obložite namašćen i pobrašnjen kalup. Napravite rupice, pokrijte tijesto papirom za pečenje te napunite kalup suhim mahunarkama i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.

Kad se tijesto peče prokuhajte u zdjeli mlijeko s vrhnjem i šećerom te odmaknite s vatre i dodajte naribanu čokoladu i tučena jaja. Na pečenu koru poredajte kruške te prelijte kremom. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20-30 minuta. Kad primjetitie da se krema stisnula pečenje je zavšilo. Izvadite iz kalupa i poslužite hladnu :)

 

 

Za slike cijelog postupka pripreme kliknite ovdje  :-)

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy