La Kat: Gdje su nestale dame?

Neke tradicionalne vrijednosti i dalje treba njegovati


Objavljeno: 11.11.2011.

Foto:
Pogledano: 4550 puta

Danas sam pokušavala koliko toliko u miru čitati Lolitu (prva knjiga na rasporedu La Passion pour la Fashion bookcluba) kada me prekinuo glasan razgovor dvije studentice koje su sjedile pored mene u tramvaju. Bilo mi je neugodno slušati koliko je psovki i negativnih riječi izgovoreno (naravno o frendici koja trenutačno nije s njima) u periodu od 10 minuta koliko sam sjedila pored njih.

Uskoro sam odustala od čitanja jer se više nisam mogla koncentrirati, istovremeno mi je došlo da plačem i da se smijem na to koliko smješno izgledaju i zvuče, a misle da su tako cool i frajerice, nadajući se da njihov puno preglasan razgovor i “opake riječi” koje koriste čuju i dva visoka mlada dečka kod vrata s ruksacima i malo previše gela u kosi. Dakako djevojke puše, kutija cigareta viri iz torbice odmah pored skripte za faks, vidi im se crta pudera na rubovima lica, kosa je ispeglana, a na remenu se jednoj sjaji veliko limeno Gucci.

Jednako su mi smješne i 20+ godišnjakinje koje se slikaju za Facebook profilnu sliku sa srednjim prstom u zraku, u tim godinama trebale bi već proći fazu pubertetskog bunta i držati malo do sebe, kome misle da je to privlačno? Da li razmišljaju da tu sliku vide njihovi roditelji ili šef, možda potencijalni poslodavac?

 

Razmišljajući o tome gdje su nestale dame, sjetila sam se seoske bake Jele koja mi je kao maloj buntovnoj djevojčici u čipkastoj haljinici, čarapama do koljena i s loknastom nepočešljanom kosom prijetila da ako budem psovala kao dečki da će mi narasti pišo. I mame koja mi je kad sam s 5 godina za ručkom pitala što je to ku... rekla, a tata klimanjem glave potvrdio da nije lijepo kad curice psuju i koriste takve riječi jer to ni dečki ne vole čuti. Ili bake Ane koja je rekla kako je krasno kad se žena lijepo našminka i nosi prigodan nakit i koja mi je govorila da se uspravim jer sam ja princeza i moram paziti da mi ne ispadne kruna s glave.

Tu krunu nosim i danas, s njom sam rođena, ona predstavlje moje samopouzdanje, moju edukaciju, moj odgoj, moj ponos, moje manire, moju snagu, moju ženstvenost, pomaže mi da na ljubomorna podbadanja odgovorim smješkom, pomaže mi nizati poslovne uspjehe i pomaže mi pokazati nježnost prema ljudima do kojih mi je najviše stalo.

A što se dogodilo s muškarcima? Kada je to postalo tako jako teško otvoriti vrata, kupiti ružu ili privući stolac ili pričekati da žena izađe prva iz lifta (bez namjere pozadinskog odmjeravanja)?

Nemojte me krivo shvatiti, ja sam definitivno model emancipirane, samostalne, mlade moderne žene i prva griješim jer ne dopuštam da muškarac nešto za mene napravi, ma ni najmanju stvar jer ja mogu sve sama – krivo, znam. S druge strane u neke tradicionalne vrijednosti i dalje vjerujem, odvojila sam nekoliko “pravila” za dame kako ponašanja tako i odjevanja.

10 PRAVILA ZA DAME

1. Vući se pijana i bosa u 4 ujutro doma iz disco kluba nije nimalo sexy.

2. Haljina treba biti dovoljno uska da pokaže da si žena, ali dovoljno komotna da se vidi da si dama.

3. Uvijek prekriži noge kada si u suknji. Uvijek!

4. Poštuj sama sebe, ako nećeš ti neće te poštovati ni drugi.

5. Drži svoju glavu, pete i stanarde visokima!

6. Samopouzdanje je tvoj najbolji modni dodatak, ne napuštaj kuću bez njega!

7. Najsexy oblina na tvom licu je tvoj osmjeh.

8. Make up bi trebao naglasiti tvoju ljepotu, a ne je prikriti.

9. Uvijek se odjeni kao da ćeš sresti svog najgoreg neprijatelja.

10. Prije no što možeš biti sretna s drugom osobom, moraš biti sretna sama sa sobom.

***Osjećate li se vi kao dama? Primjećujete li i vi promjenu u ponašanju žena mlađih generacija? Gdje su nestale dame?

 

 


 

Komentari
La_Kat 18.11.2011
Apsolutno Renata, imam potrebu ponoviti ovaj post jer jucer sam tako dobila friend request od neke djevojke na Facebooku koja se slikala u kratkim hlacicama sa rasirenim nogama, odjevanje je tu dio bontona takodjer koji se na Fejsu izgleda gubi.

renata 17.11.2011
odličan članak! i ja isto svaki dan slušam i gledam,u tramvaju i busu, današnje klince, a i one malo starije. negdje,u godinama,iza nas,su se pogubile vrijednosti,nažalost.

La_Kat 16.11.2011
Hvala Mademoiselle M. :)

Mademoiselle_M 11.11.2011
Sve ove navedene vrline gore stječu se ili odgojem ili radom na sebi. Nažalost, većina cura niti je odgojena niti radi na sebi. Okolina sama po sebi nameće krive vrijednosti za kojima se većina povodi. Svakom se može omaknuti neki 'fail' u ponašanju ali nedostatak bontona i manira je veliki minus (kao što si i sama rekla) i u privatnom i poslovnom životu. Odličan članak!

Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2306 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 2478 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 2195 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 2209 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2284 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2374 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy