Minela Pod suncem Toskane

U svojem bookclubu Minela predstavlja knjigu Frances Meyes


Objavljeno: 05.01.2012.

Foto:
Pogledano: 3467 puta

U hladnim zimskim danima,kad većinu slobodnog vremena provedemo u toplim domovima, naš najbolji prijatelj je knjiga.

Svoj prvi članak u bookclubu posvetit ću svojoj najdražoj književnici Frances Mayes.

Vjerojatno sam već svojim bližnjima dosadila sa svojom opsesijom prema njezinoj knjizi "Pod suncem Toskane". Pročitala sam je nekoliko puta i uvijek me ponovno privlači. Taj osjećaj doma i topline s kojim je prožeta cijela knjiga, naprosto smiruje. Ponekad zavidim Frances, pa zamišljam ljeto u Toskani, u hladovini masline ispijam topli capuccino, a miris rascvalih ruža podsjeća na najskuplji parfem. Ljetno sunce obasjava prekrasnu vilu "Bramasole", dok ptičiji pjev budi uspavano cvijeće. Ljudi prolaze kamenitom cestom i čuje se samo poneki kamenčić izgubljen u kotaču staroga bicikla. "Buongiorno!" – pozdravljam od srca! Jedna starica se osmjehne i požuri dalje. Vjerojatno žuri kući na popodnevni odmor.

Trzne me opijajući miris talijanske kuhinje, ispijam posljednji gutljaj capuccina i zatvaram posljednje poglavlje knjige. Sva ta osjetila i opisi u knjizi su nevjerojatni. Frances je uspjela svakom čitatelju vizualizirati svaki djelić Toskane. Upoznala nas je s povješću i kulturom tamošnjih ljudi, s njihovom tradicijom, radom i načinom života. Zapisala je i recepte karakteristične za toskansku kuhinju. Detaljno je opisala gradnju svoje vile od početka, pa do useljenja. Svaku patnju i veselje.

Najdraža poglavlja iz knjige su definitivno: 

-Bilješke iz ljetne kuhinje
-Bilješke iz zimske kuhinje.

Najdraži recept iz knjige podijelila bih s vama,da u ove hladne dane unesete dašak ljeta u svoje domove.

Piletina s bosiljkom i limunom

U velikoj zdjeli pomiješajte pola šalicenasjeckanog mladog luka i pola šalice lišča bosiljka. Dodajte sok od jednog limuna, sol i papar. Promiješajte i utrljajte u 6 komada piletine, pa stavite u dobro nauljenu tavu. Zalijte s malo maslinova ulja. Pecite nepokriveno 30-tak minuta na 180 stupnjeva, ovisno o veličini piletine. Ukrasite s još lišča bosiljka i kriškama limuna. Za 6 osoba. I to je to, dobar tek.

*****

Knjiga je savršena i tko god je nije pročitao propustio je sve, jer knjiga ima i drugi nastavak "Bella Toscana".

Drage moje lutke, do sljedećeg čitanja.

Vaša Minela

 

Komentari
Pariz je uvijek dobra
Ta nestrpljiva strast doživjeti sve ono veličanstveno po čemu je Pariz tako...
 
Godišnji bez pola muke
Prije 2945 dana 6 savjeta za pripremu i organizaciju dugoočekivanog godišnjeg...
10 svjetskih blaga
Prije 3313 dana Mjesta kao iz bajke...
Budite model na Tvitomaniji
Odmor kakav zaslužujete na najvećoj regionalnij konferenciji o društvenim mrežama...
 
Fashion blogerice na modnom
Prije 3039 dana U čemu je tajna njihova uspjeha?...
My Fashion - mjesto
Prije 3159 dana Navratite po svoju dnevnu dozu modne inspiracije...
Mali slatki Palčići
Izrada unikatnih lutkica od stare odjeće...
 
Život piše stihove, moje
Prije 2920 dana Ako želite nešto orginalno i drugačije, zovite Roberta...
Maštovite vezice, špagice i
Prije 2924 dana Kreativka Kristina oduševit će vas svojim narukvicama ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy