Moj mali slatki boudoir

Prostor najintimnijih ženskih tajni, uzdaha, čipke, mirisa i svile


Objavljeno: 04.03.2012.

Foto:
Pogledano: 2457 puta

Djevojke maštaju kako će jednoga dana imati divno zanimanje, predivnu vjenčanicu, svog najboljeg princa na svijetu, savršenu djecu i lijepu kuću, a u njoj jedan svoj, samo svoj, mali -slatki - boudoir.

Pa, iako u stvarnom životu mnogi djevojački snovi dobivaju ozbiljnija lica i neke stavke bivaju nedosanjane zauvijek, san o malom ženskom kutku teško je zaboraviti. Uvijek će se naći neko mjestašce koje možete urediti samo za sebe i svoju dušu, kutak sa kutijicom čarobnog praha djevojačkih snova, neka ladica sa zvonkim perlama koje nikada nisu visjele oko vašeg vrata ali u svakoj blješti onaj divan osjećaj ženstvenosti, neka vješalica na kojoj visi haljina od čipke boje pudera i marama sa ružama, mala polica sa srebrnim cipelicama i stakleni podložak po kojem odzvanjanju bočice parfema....

Pričom o malom - slatkom - boudoiru želim poručiti da ne odustanete od svojih djevojačkih snova. I ne obazirite se na povijest naziva "boudoir" koji se od francuskog glagola "bouder" pretvorio u nešto poput "sobe za durenje", izraz kojeg su smislili muškarci, no bez brige, rado bi svaki u njega zašao :).

Boudoir, taj ženski kutak koji je prerastao u esencijalni prostor tajni, a kroz inspiraciju književnicima i slikarima pretvorio se u metaforu ženskog tijela i erotike, nastao je u ranom osamnaestom stoljeću u Francuskoj, isprva kao ženski prostor za molitvu. Slijedom životnih mjena , on se pretvara u dio damske sobe predviđen za kupanje i odijevanje, a nešto kasnije su u njemu krenula i ženska družnja.

I dok su muškarci u strogom, tamnom muškom kabinetu okruženi policama s knjigama i tamnim namještajem bistrili politiku uz konjak u dimu cigara, žene su u svojim svjetlim, prozračnim, slatkim boudoirima uživale u onim dragocjenim trenucima smijuljena, ogovaranja, povjeravanja, ali i u vezenju, čitanju, glazbi ili slikanju. No, često su vrata te nekadašnje sobe za molitvu bivala treskom zalupljena i iza njih je molitvu polako preuzimalo žensko durenje kada bi uvrijeđena dama odjurila od društva u salonu uzdignuta nosa i napućenih usnica ako joj štogod nije bilo po volji. Jer, taj je mali igrokaz bilo dio društveno prihvatljivog ponašanja. A kako su ženska druženja intrigantna, a napućene ženske usnice već stoljećima naše tajno oružje, boudoir se nježno razvio i u prostor tajnih susreta u kojima je nadurene dame trebalo utješiti...

Boudoir je tako postao i ostao najpoznatiji kao soba romantičnih susreta, prostor najintimnijih ženskih tajni, uzdaha, čipke, mirisa i svile. A te ženske tajne, korzeti, svila i čipka, mirisi, perle i najintimniji snovi ostali su ona tajanstvena vrpca koja veže ženske boudoire iz doba krinolina sa našim malim slatkim boudoirima danas..

U uređenju prostora boudoira psihologija se prožela s arhitekturom. Boudoiri su prvo bile male sobice decentnog uređenja, bez kičeraja i izvorno dominira renesansni ugođaj kojem je uloga potaknuti unutarnji život. Razvojem erotične uloge boudoira, i unutarnji stil uređenja postaje dojmljiviji: nalaze se ovdje veliki i raskošni drveni kreveti impozantna uzglavlja s dekorom od svile i pliša, bogate zavjese na prozorima, ormar ženskih tajni, ormarić s ogledalom, a naročita se pažnja poklanjala ambijentalnoj rasvjeti.

Pa iako danas najčešće nemamo samo svoju prostoriju za njegu i romantične susrete, potreba za ženskim kutkom koji može, osim svoje praktične namjene, biti i dekorativni dio svakog doma prisutna je u svakoj od nas. U današnje vrijeme fuzije i te kako je moguće mali ženski kutak stopiti s ostatkom životnog prostora, prilagođavajući uvriježena pravila osobnim potrebama i stilu života.

Stoga bez oklijevanja pretvorite neki konzolni stolić, staro postolje šivaće mašine, komodu, malu vitrinu ili manji ormar u svoje carstvo ženskih tajni u koje će se svatko zagledati, ali će ključić kojim se otvara to čarobno mjesto visjeti samo oko vašeg vrata.

Komentari
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3056 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3068 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 3314 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 3377 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 2969 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 2978 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy