Naučite kako funkcionirati u timu

Četiri ključna koraka za uspjeh svakog tima


Objavljeno: 09.09.2011.

Foto: Photostock
Pogledano: 3863 puta

Zasigurno ste se nebrojeno puta našli su se u situaciji koja je zahtjevala djelovanje unutar nekog tima (ako niste još, zasigurno nekada hoćete). Još od školskih dana sustav vas uči zajedničkoj interakciji sa svrhom postizanja određenoga cilja. Kroz tako koncipiran sustav uči vas se razumjevanju, toleranciji, vrednovanju tuđeg mišljenja, stava ili ideje.

Međutim, ,mnogi u svom poslovnom okruženju zaborave na vrijednosti kojim ih je obrazovni sustav nastojao oplemeniti. U razloge zaborava neću ulaziti, ali on obično kulminira za vrijeme timskog rada što uvelike utječe na destabilizaciju tima i krnji krajnji rezultat. Međutim, da biste izbjegli trzavice, stvaranje klanova, svađe, tračeve i koješta važno je znati nekoliko osnovnih parametara za uspješno komuniciranje i djelovanje unutar tima.

Prvi korak ka uspješnom funkcioniranju unutar tima je da, bez obzira je li riječ o ljudima s kojima prvi puta timski surađujete ili timu koji je već uhodan i iskusan, imate na umu kako svaki član tima unosi u tim nešto svoje, a to su: vlastiti stavovi, vrijednosti, percepcije, motivi, prošla iskustva, podrijetlo, emocije i znanje. Kada to u sebi osvjestite, lakše ćete se moći postaviti prema ostalim pripadnicima tima.

Drugi korak je poštivanje hijerarhije. To znači da bi bilo poželjno poštivati odluke osobe kojoj je povjereno čelno mjesto tima, timskog vođe ili glasnogovornika. Njegova je osnovna zadaća da delegira, kontrolira, motivira, koordinira i korigira odnosne i zadatke unutar tima. Vođi tima dana je velika odgovornost i njemu ne bi trebalo biti u interesu, ako želi pozitivan ishod krajnjeg rezultata, da poslove i zadatke unutar tima dodjeluje po kriteriju sposobnosti, znanja i vještina, a ne kriteriju simpatija, prisnosti ili bliskosti. Dakle, da bi se ostvarilo zadano, potrebno je usklađeno djelovati prema zajedničkom cilju, a sklad je moguće postići isključivo kvalitetnom raspodjelom zadataka i dužnosti poznavajući i poštivajući pritom sposobnosti i mogućnosti svakog pojedinog člana tima.

Treći korak je umjeće komuniciranja i stupanj verbalizacije. Timski rad je u suvremenom okruženju važan čimbenik za postizanje radne učinkovitosti, a kvalitetna komunikacija igra ključnu ulogu u tom procesu. Uspješno izražavanje i komuniciranje presudno je kako za poslovni (u ovom slučaju timski) tako i za osobni uspjeh. Ako komunikacijskom vještinom još niste ovladali tada vam može pomoći formula uspješne komunikacije, koja glasi ovako: izreci stav, navedi argumente, primjere u korist tvrdnje, izvuci zaključak i pozovi na djelovanje. Komunikacija je srž timskog uspjeha, a osim toga cijeli svijet počiva na komunikaciji. Danas je svatko od nas prodavač i kupac, a komunikacija je sredstvo uspješne kupoprodaje. Koliko ćete uspješno pozicionirati i nametnuti svoje ideje, prijedloge i sugestije unutar tima ovisi upravo o vašoj komunikacijskoj, verbalnoj i retoričkoj moći.

Četvrti korak je rad na emocionalnoj i socijalnoj inteligenciji kako biste svoj stil komuniciranja i ponašanje mogli prilagoditi ostalima. Osim toga vrlo je važan stupanj fleksibilnosti i asertivnosti. Morate znati iznijeti mišljenje tako da ne napadate druge, ali i biti maksimalno susretljivi glede odrađivanja onih poslova koji ne spadaju u domenu vašeg djelovanja, odnosno morate biti multifunkcionalni.

*Treba napomenuti kako su trzavice unutar svakog tima normalna i prirodna pojava, a ova četiri koraka samo su kompas koji vam može pomoći u efikasnijoj timskoj interakciji. S duge strane timsko djelovanje pridonosi zbližavanju, proširivanju znanja i vještina, većoj motivaciji i općem zadovoljstvu, a vrsan i iskusan vođa tima uvijek će znati adekvatno nagraditi uspješno obavljen posao. Ako ne on, onda njemu nadređeni.

 

 

Više fotki istog autora ovdje.

Komentari
Radionice antistres art-terapije
Oslobađanje napetosti holističkom relaksacijom ekspresivne art-terapije...
 
Globalni program stipendiranja liječnika
Prije 3508 dana Avon nastavlja borbu protiv raka dojke...
Prezentacija Programa Božanskog Zdravlja
Prije 3516 dana Disanje, Meditacija i Kozmičko punjenje ...
Nina živi američki san
Mlada zagrepčanka niže glumačke uspjehe u New Yorku...
 
Uspjeh iz čiste lijenosti
Prije 2269 dana Crazy Lazy - novi modni brand...
Modni uspjeh bivše rokerice
Prije 2390 dana Priča o modnom usponu dizajnerice Martine Herak...
Za rad spremne
Inicijativa - osvijestiti položaj mladih žena na tržištu rada...
 
Tko su Čelične dame
Prije 2997 dana Margaret Thatcher i nakon smrti ostaje uzor odlučnim ženama diljem svijeta...
Zaposlena, a nesretna
Prije 3048 dana Zašto postajemo depresivni i nezadovoljni na radnom mjestu...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy