Njoki od krumpira

Pobrinite se da stignu do stola


Objavljeno: 06.01.2012.

Foto: Snježana Cetina
Pogledano: 6896 puta

Ono što obožavam oduvijek definitivno su njoki. Ne mogu tu ljubav ni opisati. Dok sam bila klinka, mama mi ih je odmah iz vode vadila na tanjur i ja nasula sira i gulaša i onako tople brzinski ih pojela. Sad bi najradije isto tako, ali pričekam da svima spremim pa požurujem ostale za stol tako da mogu što prije početi jesti... joj to bi trebalo snimiti ☺ .

Dok dečki sjednu za stol, kod mene i kćeri je već pola tanjura prazno. Dok se nisam udala nisam radila njoke, pomagala sam mami, ali ih nisam potpuno sama nikad napravila. Davno sam u firmi dobila za Dan žena knjigu "Istarska kuhinja" i ta mi je knjiga nakon udaje pomogla u svemu, mogu reći u baš svakoj vrsti jela. Tako sam iz nje i uzela recepte za njoke na više načina.

Najdraži su mi njoki od krumpira.

Za nas četvero ja koristim ovu mjeru:

2 kg očišćenog krumpira (najbolje brašnasti)
80 dag brašna (pola glatkog, pola oštrog)
3 jaja
3 žlice masti ili ulja
sol

Krumpir u ljusci skuhajte u slanoj vodi ili očistite pa narežite na manje komade i skuhajte u ekspres loncu s minimalno vode. Na radnu površinu istresite brašno u krug pa u sredinu propasirajte krumpir uz pomoć gnječilice. Na njega dodajte jaja, malo ih razmutite viljuškom, dodajte mast ili ulje i provjerite je li krumpir dovoljno slan. Ostavite da se ohladi tek toliko koliko je potrebno da se opere gnječilica za krumpir :)

Zamijesite glatko tijesto, od njega odvajajte manje komade koje ćete razvaljati u dugačke valjke (debljine prsta) i rezati na manje komade duge 2 cm. Cijelo vrijeme upotrebljavajte brašno za posipavanje radne površine kako se njoki ne bi ljepili.

Da bi njoki bili sočniji i mekaniji, svaki posebno primite s tri prsta i prevucite lagano preko nazubljene dašćice, ribeža ili viljuške.

Kuhajte ih u vreloj vodi koju ste posolili i dodali joj žlicu ulja. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu, ocijedite i kratko isperite hladnom vodom da se ne lijepe te prelijte gulašom po želji.

 

 

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy