Nova kuhinja ili renoviranje stare?

Analizirajte i najmanji trošak i prema tome odlučite


Objavljeno: 19.09.2011.

Foto: Morana Popovčić
Pogledano: 4370 puta

Kuhinja vam je na izmaku snaga i nikako se ne možete odlučiti isplati li vam se kupiti potpuno novu kuhinju ili pak samo renovirati postojeću.

Renoviranje kuhinje pogotovo u starijim domaćinstvima može biti iscrpljujuć zadatak. Struktura zidova, posebno onih potpornih mora biti očuvana, i nikad ne znate što se može dogoditi odlučite li srušiti određeni zid. Pri pokušajima renoviranja kuhinja u starijim domaćinstvima možete naići i na neke neočekivane probleme, primjerice vlagu nastalu oštećenjem instalacija za vodu ili i mnoge druge neočekivane probleme koji vam itekako mogu zadati dodatan trošak. Iza ili ispod starih kuhinjskih elemenata, možete otkriti oštećene dijelove poda ili zida, pa također i oštećene instalacije ili pak žice koje vire iz zida, a ni sami ne znate čemu služe.

Stoga je vrlo važno odrediti starost vašeg domaćinstva i biti svjestan da ako je vaša nekretnina građena prije mnogo godina, možete očekivati i dodatne troškove poput ugradnje novih instalacija i slično. Nova kuhinja će pak biti skuplja, ali će svakako imati dugotrajniji učinak.

Trošak renovacije

Na trošak renovacije vaše kuhinje može utjecati mnogo čimbenika. Neki od njih su mjesto gdje živite, starost vašeg domaćinstva i slično. Također ono o čemu najviše ovisi renovacija jest svakako vaš budžet. Zato je važno dobro isplanirati i uskladiti i najmanji trošak. Ne zanemarujte male troškove, jer oni se mogu nakupiti i pretvoriti se u jedan ogroman trošak koji možda nećete moći tako lako pokriti. 

Stoga je potrebno analizirati baš sve moguće probleme, računati i na nepredviđene troškove te odlučiti isplati li se zaista ta renovacija jer za isti novac možda možete kupiti potpuno novu kuhinju.

Korisno bi bilo i prije kupovanja materijala koji vam je potreban za renoviranje vaše kuhinje, posjetiti više, ne samo jednu trgovinu, i pronaći ono što vam je potrebno, ali po što nižoj cijeni. Ne kupujte "na prvu", uvijek malo istražite tržište i saznajte gdje su cijene najjeftinije. Čak i ako ćete morati kupovati materijal na različitim mjestima, a ako će vam to uštediti novac, svakako se isplati. Imajte na umu i da su u manjim gradovima cijene u pravilu jeftinije nego u onim većim.

Trošak potpuno nove kuhinje

Ako želite potpuno novu kuhinju, onda nemojte štedjeti. Izaberite kuhinju koja vam se sviđa i ako si možda ne možete priuštiti kupnju u trgovini namještajem, pokušajte iskombinirati da vam netko napravi kuhinju po narudžbi (naravno, ako je to jeftinija opcija).

Naime, kod odabira radnika koji će vršiti radove na vašoj kuhinji, uvijek tražite neka vam cijenu izračuna po kvadratnom metru. Ako vam radnik isprva ponudi veću cijenu, ne pristajte ni na što bez njegova objašnjenja. Bez obzira na to koju cijenu vam ponudi radnik, obavezno ga pitajte što sve ta cijena uključuje.

Naime, neki radnik vam može ponuditi manju cijenu od drugoga, ali taj drugi vam za možda malo veće cijenu može ugraditi nove instalacije ili još neke naknadne stvari, što je pri izradi/ugradnji/uređenju nove kuhinje neizbježno.

Ako prvi put angažirate radnike za određene radove, pokušajte se prvo posavjetovati s poznanicima i neka vam oni predlože radnike s kojima su imali dobra iskustva.

Komentari
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 2969 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 2978 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 3314 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 3377 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3057 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3068 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy