Ovisni o balzamu za usne

Možete li vi i vaše usne preživjeti bez balzama


Objavljeno: 31.01.2012.

Foto: bplusd.deviantart.com
Pogledano: 1997 puta

U posljednjih nekoliko mjeseci hladnog vremena balzam za usne je ono što neprestano imate u svojoj torbici ili još bolje svojem džepu gdje vam je uvijek najpristupačniji (u torbici ipak često bude nered).

Jedan sloj balzama prije izlaska iz stana, drugi sloj na cesti, treći u automobilu ili busu, četvrti na poslu/faksu…pedesti prije spavanja i tako u krug, samo da usne nisu suhe.

Jeste li možda ovisni o balzamu za usne? Više ni ne primjećujete kada ga nanosite, a kada vam se zagubi u torbici malo vam fali do živčanog sloma? Stalno je uz vas, a vaše su usne sve suše i ispucanije? – Kako to?

Postoji vrlo logično objašnjenje:

Koža šalje signale

Koža je organ koji ima više slojeva. Površinski sloj sadrži uglavnom mrtve, isušene stanice. Kako su te stanice u biti nepotrebne, kada se potpuno isuše one se ljušte i otpadaju te potom šalju signale dubljim slojevima kože da isproducira nove, svježe stanice.

Balzam za usne usporava taj proces

Kada na svoje usne nanesete balzam, u biti stvarate sloj koji sprečava (ili barem usporava) prodor vlage iz dubljih slojeva kože do površine. S obzirom na to da površinski sloj premazan balzamom više nije toliko suh i ne ljušti se, dublji slojevi ne dobivaju singal da moraju proizvesti nove stanice.

Pokušaj nadoknađivanja štete

Dakle zbog svega navedenoga, odlučite pružiti vašim usnama priliku da dišu. Malo stavite balsam po strani, al usne vam toliko pate od isušenosti da jednostavno posustanete i opet ga nenesete. Što ste napravili – dok niste nanosili balzam,dublji slojevi kože primili su signal za hitnu produkciju novih stanica, no vi ste ipak nanjeli balzam, pa ste taj signal stopirali i stvorili privid da je situacija ipak ok. Zbunili ste svoje usne.

Začarani krug

Dakle, što onda kada se sloj balzama skine s usana? – Vaše usne ostaju izložene svim vanjskim utjecajima koji ih čine suhima, a pritom i bez novih hidratantnih stanica koje bi trebale zamijeniti one isušene. Vaše su usne ponovno suhe i vi ponovno nanesete još balzama te tako nastaje začarani krug. Upravo zato moglo bi se reći da postajete ovisni o balzamu jer ste svoje usne tako istrenirali – da budu ovisne o balzamu.

Je li to zaista ovisnost?

Ovisnost o balzamu za usne nije prava ovisnost u medicinskom rječniku, ali je svakako ovisnost ako se uzme u obzir da stanje vaših usana ovisi o balzamu.

Što vam je činiti

Nikako se nemojte u potpunosti odvojiti od balzama za usne, samo trebate odabrati onaj pravi, koji ne zapečačuje vlagu, već zaista vlaži.

Pokušajte ne pretjerivati

Ako ste do sada pretjerivali, malo se žrvujte i pokušate nanošenje novog sloja odgoditi koliko je god to moguće, da vam se prirodni proces produkcije novih stanica vrati u normalu te onda nastavite s balzamom, ali umjereno.  

Komentari
Vlakić, srca, modne piste
Koliko vremena imamo za ispunjenje životnog deadlinea?...
 
Budite vrućije od ljeta!
Prije 2553 dana Ljeto 2014. ne može proći bez ovih stvari - odmah u šoping!...
A kako sada dalje?
Prije 2893 dana Vrijeme nam često pomogne da sve zareze u odnosima pretvorimo u točke...
Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 2196 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 2210 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2307 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 2479 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy