Ovisni o ljubavi, doslovno

Kako ljubav utječe na naš mozak i kako se i zašto može razviti u ovisnost


Objavljeno: 12.02.2012.

Foto: Facebook
Pogledano: 3329 puta

Na svašta će se moderan čovjek uspjeti navući, ovisnosti koje više ili manje svakodnevno ganjamo, pokrivaju uistinu široki spektar stvari, od društvenih mreža, općenja s vjevericama, inhaliranja peludi, koje pivice previše, pa do određenih ljudskih jedinki.

Bez obzira na to u što, gdje i kako bili zaljubljeni i što voljeli, osjećaj zaljubljenosti univerzalno će većina opisati kao ubitačno ugodan koktel euforije, uzbuđenosti i ushićenja. I nažalost, ono što najviše paše, najlakše nas i uhvati, dotuče, zakopa i tjera nas da se vraćamo po novi šamar. E sad, zašto nam se to i kako događa.

Intenzivna snaga koju posjeduje supstanca zvana strast ima jednaku snagu blokiranja boli kao kokain i slične mu ilegalne supstance, tvrde neuroznanstvenici. Pa ajmo udarit primjer.

U istraživanju provedenom među 15 američkih studenata koji su u danom trenutku bili u ekstremno strasnom, ranom stadiju veze , pokazalo je kako su osjećaji koje su gajili za svoje (pre)cijenjene polovice, uspjeli reducirati intenzivnu bol za 12 posto, i umjerenu čak do 45 posto.

E sad, kako su došli do toga. U sklopu testiranja, istraživači sa Sveučilišta Standford pokazali su sedmorici muškaraca i osam žena fotografije njihovih partnera dok su im pomoću sonde nanosili umjerene doze boli na dlanove. Istovremeno, studentima su magnetskom rezonancom skenirali mozgove te su na kraju svakog testa zamoljeni da ocijene količinu boli koju su osjećali.

Osjećaj ljubavi, potaknut pogledom na sliku njihovog partnera djelovao je kao izuzetno snažna tableta protiv bolova. Detaljne snimke njihovih mozgova pokazale su da probuđeni osjećaji uzrokuju pojaćanu aktivnost u istim dijelovima mozga koje stimuliraju i kokain i morfij. Da se zaista radi o čistom osjećaju ljubavi pokazuje i činjenica da je pogled na fotografiju atraktivnog prijatelja ima tek blagi analgetski učinak.

Jarred Younger, glavni i odgovorni za provedbu istraživanja, kaže kako je jedno od ključnih mjesta za ljubavlju induciranu analgeziju (uklanjanje ili odsutstvo boli bez gubitka svijesti ) nucleus accumbes, ilitga centar u mozgu zaslužan za ovisnosti o opijatima, kokainu i drugim drogama. Naime, on je taj koji vam uporno govori; ”stvarno, ali stvarno moraš nastaviti raditi ovo”.

E sad, ne samo da ljubav udara u ista mjesta i na isti način kao i droga, nego se prema njoj može razviti i opaka ovisnost. I viđate ju svakodnevno, žene koje su u katastrofalnim odnosima, ali nemogu se maknuti, vraćaju se po šamare opet i opet, nakon prekida ne možete disati, dali bi sve samo za još jedan dan i tako u nedogled. Odričete li se dragog, cigarete ili najdraže čokolade, ako ste ovisni biti ćete rastrgani između želje i razuma.

Uzmimo dakle kliničku definiciju, sve faktore jednog klasičnog oblika ovisnosti. Za početak, svakim danom vam treba sve više tvari koja vam daje taj umirujući, uzbuđujući, euforični osjećaj, nedostatkom potrebne količine iste tvari javlja se kriza, pokušate li se odreći te tvari nailazite na bezbroj uzaludnih pokušaja nakon kojih se vraćate svojoj ovisnosti, vaša “droga” ma što ona bila, izrazito utječe na vaš fizički, mentalni i društveni status, uzimate ju bez obzira na njen efekt na vas, svo znanje koje o njoj posjedujete negdje je u ladici koja se ne otvara, jer vama samo treba još jedan zalogaj te sreće.

E sad zamislite sebe ili svoje prijatelje koji su tek ušli u simbiotičke zajednice izlučevina i euforije. Žrtvovat će sve za svoju kockicu čokolade ili dim cigarete, od zdravog razuma, prijatelja, do dvije, tri masnice, jer osjećaj je božanski, a sve ostalo postaje marginalno. Zašto?

Antropologinja Helen Fisher, pručavajući zaljubljeni mozak, došla je do zaključka kako naš mozak prepoznaje romantičnu ljubav kao nagradu, stimulirajući aktivnosti u mozgu u istim područjima kao kad osoba traži bilo kakvu vrstu nagrade, radilo se o ljubavi, novcu ili drogi.

Stvarnost je da ljubav zaista jest ovisnost. Svi naši osjećaji samo su kemikalije koje kolaju kroz naše tijelo i mozak, i otpuštaju se uz određene podražaje i stimulanse. Ona iskra koju osjećate, koju nazivamo ljubavlju, je vaše tijelo koje otpušta dopamin, serotonin, u suradnji s drugim hormonima i neurotransmiterima. Sve bi bilo izrazito jednostavno da upravo te kemikalije ne uzrokuju napadaje euforije, sreće i ugode, i na to se izrazito lako navući. Kada se naviknemo na određenu količinu tih hormona, razvijamo i određenu toleranciju na njih, i treba nam sve više i više. Tu se javlja posesivnost, ljubomora, afektivni napadaji jer je vaš dragi upravo odmjerio ananas, enormna količina boli kada vas vaša dlakavija polovica ostavi kao mokro pseto na cesti i sve ostalo što se veže uz tu divnu ovisnost.

I makar u ovih 50 tisuća godina koliko postojimo nismo uspjeli naći jednostavnu univerzalnu definiciju ljubavi, ono što znamo jest da ma koliko adiktivna bila, ljubav zaista jest divna. Znati dvije stvari više o njoj neće nam upropastiti odnos, nego će nam pomoći da bolje razumijemo što nam se zapravo događa. I ma koliko je prikazivali kao tek igru hormona u našem krvotoku, osjećaji koje u nama budi, nikada se neće promijeniti, ma koliko znanja posjedovali.

Jer kako se kaže; to što znaš recept za čokoladnu tortu, ne znači da nećeš uživati u svakome zalogaju.  

Komentari
Sami u raljama planiranja
Check lista za uspješno planiranje vjenčnja...
 
A lijepo sam te
Prije 2657 dana Jesu li nam zaista bitna tuđa upozorenja?...
47 milijuna lijepih djela
Prije 2780 dana Jel bitno tko s kim spava ili ljubav?...
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 2807 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 2950 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 3024 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 3035 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy