Punjene profiterole

Vrijedne su truda

  • Ovo je opis

Objavljeno: 13.09.2011.

Foto: Ana V. Đurđević
Pogledano: 6336 puta

Profiterole ili mekano tijesto, punjeno kremastom filom i preliveno čokoladnim preljevom su čisti užitak. To je kolač koji se odmah pojede, nije od onih koji se danima vuku po kući.

Tijesto za profiterole je tzv. pâte à choux, lagano tijesto koje se sastoji od brašna, jaja, maslaca i vode. Tijesto je dosta vlažno, a upravo ta vlaga pomaže podizanju tijesta. Naime, prilikom pečenja, stvara se para koja "tjera" tijesto da raste. Zato su profiterole i šuplje iznutra, pa samim tim i pogodne za punjenje.

Ovo tijesto se koristi i za slana peciva, u principu tijesto se sprema na isti način samo su punjenja drugačija.

Tijesto:

125 ml mlijeka
200 ml vode
150 g brašna
1 žlica smeđeg šećera
1/2 žličice soli
100 g maslaca
4 srednja jaja (ili 3 veća)

Brašno prosijajte i dodajte sol.  U širu posudu usipajte mlijeko, hladnu vodi, šećer i stavite kuhati, na srednju vatru. Kada se šećer otopi, dodajte maslac. Pustite da masa zavrije, maknite sa štednjaka, pa umješajte brašno. Snažno miješajte da se sastojci sjedine, vratite na štednjak i kada se tijesto počne odvajati od stijenki posude, sklonite sa štednjaka. Prebacite u drugu posudu i ostavite da se hladi (ovaj korak ne preskakati, jer se jaja ne smiju dodati ako je tijesto još vruće, jer će se inače skuhati). Kada se tijesto ohladilo, ubacujte jedno po jedno jaje. Poslije svakog jajeta dobro izmješajte tijesto kako bi se jaje dobro sjedinilo s ostatkom smjese. Tijesto prebacite u slastičarsku špricu. Istiskujte u obliku kupa. Svaki vrh kupa mokrim prstom blago pritisnite, kako ne bi izgorio prilikom pečenja. Pecite na 200 stupnjeva, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. NE otvarajte pećnicu tijekom pečenja! Kada se ohlade napunite ih filom.

Punjenje (fila):

300 ml slatkog vrhnja
1-2 žlice šećera u prahu
1 štapić vanilije

Rasijecite štapić vanilije na pola, pa nožem ostružite unutrašnjost. Uspite slatko vrhnje u posudu, dodajte šećer i unutrašnjost vanilije. Izmiksajte u čvršći šlag mikserom. Filu prebacite u špricu (korisitite nastavak za punjenje, ako nemate taj, poslužit će i vrećica za zamrzivač kojoj ste odsjekli jedan kraj, ali pazite da otvor bude mali, tek toliko da stane u rupicu) i punite profiterole tako što probušite rupicu na donjoj strani.

*Što se tiče punjenja (file), to može biti slatko vrhnje ili neki pudingasta fila. Ovaj put sam koristila slatko vrhnje sa sjemenkama vanilije, ali sljedeći put moram smisliti nešto ukusnije. Slatko vrhnje mi ima neki neutralan okus i bez preljeva od čokolade same profterole s takvom filom su mi ćorak.

Čokoladni preljev:

200 g tamne čokolade
30 g maslaca
125 ml mlijeka

Čokoladu i maslac otopite na pari. Sklonite s vatre i mješajući postepeno dodavajte mlijeko. Prije služenja, profiterole zaliti toplim sosom.

Par bitnih zaključaka o profiterolama:

* NE otvarati pećnicu prilikom pečenja, kako bi se profiterole podigle i ostale takve.
* Jako je bitno ispeći ih do kraja, nije problem i ako se malo prepeku, s vremenom povuku vlagu iz file i omekšaju. Dužina pečenja, zavisi od pećnice, pa zato u receptu ne navodim vrijeme.
* Recept koji sam koristila traži 4 jaja srednje veličine, ja sam stavila 4 S klase (jer uvijek ta kupujem), pa mislim da ću slijedeći put staviti 3, jer je to 4. jaje malo razrijedilo tijesto, pa mi           kupovi tijesta nakon istiskivanja iz šprice nisu stajali uspravno, već su se malo "razlili". To je sve rezultiralo malo spljoštenim profiterolama.

 

 

Više Aninih recepata možete pogledati ovdje

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy