Sretno vam Zdravkovo

Tko je kriv za Valentinovo ili kako je sve započelo


Objavljeno: 14.02.2012.

Foto: Facebook
Pogledano: 3078 puta

Evo ga i ove godine. Koliko god vi ignorirali tu činjenicu. Neće vam pomoći ni zatvaranje očiju pred izlogom dućana, ni učlanjivanje u grupe na Facebooku ''Mrzim Valentinovo''. Ono je neizbježno. I dolazi svake godine. Baš svake, koliko god okrutno to zvučalo.

Ponovno morate kupovati prašak za rublje, pastu za zube i toaletni papir s nagradnim igrama ''pošaljite 3 kupona i osvojite romantičnu večeru za dvoje''. I da, ponovno morate slušati Macu iz odjela računovodstva kako se danima priprema za iznenađenje koje joj njezin Jožica tobože priprema, i brisati joj suze, baš kao i prošle godine, jer on ponovno neće biti dovoljno romantičan. A o vlastitim crnim mislima koje vas okuju kad u gradu sretnete bivšeg kako izlazi iz parfumerije, a vama nije kupovao ni cvijeće jer ''nije slavio Valentinovo'', da ni ne spominjemo…

Proleti li i vama kroz glavu pitanje tko ga je izmislio majčicu mu njegovu? Manje-više nam je svima poznato objašnjenje da nosi ime po sv. Valentinu. No tko je taj Valentin uopće bio? Je li on jedini odgovorni?

Oni zakleti neromantici koji očekuju ime i prezime ovog ''krivca'' da ga mogu objesiti na stup srama ili na podlogu za pikado, moramo odmah razočarati – teško je prebaciti sve breme na jedna leđa. Povijest je o Valentinu pisala više legendi nego činjenica.

Donosimo vam nekoliko najzanimljivijih.

Skeptici će i dalje vjerovat da je Valentin bio frajer koji je zapravo nešto gadno zaribao, pa je odlučio svom komadu kupiti buket ruža da se iskupi, no legenda nam kaže da je taj frajer zapravo bio svećenik koji je u trećem stoljeću potajno sklapao brakove zaljubljenih parova unatoč carevoj zabrani opravdanoj mišljenjem da su neoženjeni muškarci bolja vojna snaga. Navodno mu je 14. veljače nepoznate godine odrubljena glava u znak nepoštivanja careve odluke.

Nešto manje poznata legenda koja kaže da je Valentin bio zarobljenik koji je bio zaljubljen u kći svojeg tamničara. Na dan svoje smrti, 14. veljače, napisao joj je ljubavno pismo koje je potpisivao s ''Tvoj Valentin'' pa je njegovo ime ostao simbol zaljubljena muškarca.

Sv. Zdravko?

Ni jedna ni druga teorija ne znaju sa sigurnošću o kojemu se Valentinu radi jer je u doba Rimskog Carstva Valentin bilo često ime. A ima i onih koji upravo u njegovu imenu traže korijene ovog blagdana vodeći se za onom ''nomen est omen''. S obzirom na to da Valentin na latinskom jeziku znači zdrav, u Sjevernoj su Americi na njegov imendan počeli darovati bližnje uz upućivanje želja o zdravlju, a kasnije i o ljubavi te je tako nastao blagdan Valentinovo.

Premda Biblija o njemu ne piše, Crkva ga prihvaća kao sveca. A tajna zbog koje se s njim povezuje zaljubljenost krije kalendar. Naime, mladi su u vrijeme oko 14. veljače najčešće stupali u brakove jer se nalazi između božićnih i uskrsnih blagdana za vrijeme kojih crkva nije dozvoljavala vjenčanja.

Englezi pak nisu prihvatili ni jednu od ponuđenih teorija. Oni vjeruju da Valentinovo ima veze s ''ptičjim vjenčanjima''. U engleskoj je napisana i prva čestitka Charlesa Orleanskog, francuskog vojvode koji ju je iz zatočeništva u engleskoj poslao svojoj dragoj. Charles joj je uz čestitke pisao i pjesme u kojima je opjevao ljubav, sv. Valentina i ptice.

Leti, leti, leti…?!

Dalje od fenomena povezivanja ptica za Valentinovo nisu sezala ni naša vjerovanja. Vjerovalo se da je 14. veljače datum kada se ''ftičeki ženiju'' u Međimurju, pa su žene pekle peciva u obliku ptica, a djeca su bosonoga tražila ptiče po vrtu.

Vjerovalo se i da proleti li crvendać pokraj vas na dan Valentinova udat ćete se za mornara. Ako pak proleti vrabac udat ćete se za siromaha, dok je češljugar nagovještavao udaju za bogataša. Ako ne biste htjeli postati ''stara cura'' onda nipošto 14. niste trebali vidjeti sovu.

Jedno od objašnjenja zašto ptice vežemo za zaljubljene jest da golubovi ostaju vjerni partnerici cijeli život. Ali ni ta teorija nije dokazana jer i pingvini su prilično vjerni svojim boljim polovicama pa nisu simbol Valentinova.

Ptice nisu jedini simbol koji vežemo za dan zaljubljenih. Srce je najpoznatiji simbol Valentinova i ljubavi, a seže iz doba kada se vjerovalo da upravo iz tog organa proizlaze naše emocije. Ruža ili ono zbog čega se svaka žena naljuti ako ne dobije za Valentinovo, simbol je ljubavi, strasti, ljepote i nade, dok crvena boja označava snažne osjećaje. Crvene ruže bile su omiljeni cvijet božice Venere.

Ono malo, golo čeljade s lukom i strijelom što leti (a nije ptica) je Kupidon. Rimska ga mitologija pamti kao boga ljubavi, požude i strasti. Bili su zaljubljeni samo oni koje je on pogodio strelicom.

Budi moj Valentin…

Ako ste jedna od onih kojoj Valentinovo predstavlja gnjavažu, bez obzira na to jeste li pogođeni Kupidonovom strelicom, primanje ruže i odlazak na večeru smatrate nepotrebnim i nametnutim ritualima, utješit će vas činjenica što niste rođeni u srednjem vijeku.

Naime običaj je tada nalagao da djevojke i mladići vuku papiriće s ispisanim imenima kako bi otkrili tko će biti njihov Valentin odnosno Valentina. Taj bi papirić morali nositi prišiven na rukavu tjedan dana.

Bilo je i onih koji su štovali odluku jabuke. Naime, vrtili bi jabuku držeći ju za peteljku i izgovarali bi imena djevojaka ili mladića, a osoba čije ste ime izgovorili u trenutku kada je jabuka pala bio bi vaš Adam. Ili Eva.

ZANIMLJIVOSTI

* Prve komercijalne čestitke izum su Esther Howland, američke Majke Valentinova.

* Engleski kralj Henry VIII. proglasio je Valentinovo službenim praznikom.

* Stari egipćani vjerovali su da ljubavna vena prolazi kroz prste lijeve ruke i vodi do srca, zato se vjenčani prsten nosi na lijevoj ruci.

* Valentin na latinskom znači zdrav, pa bi doslovno, hrvatski Valentin zapravo bio Zdravko.

* U jugoistočnoj Aziji prodaja cvijeća za Valentinovo najunosniji je biznis.

* Sveti Valentin je postao popularan i u Indiji i Pakistanu što je izazvalo veliko nezadovoljstvo zbog utjecaja zapadnog svijeta.

* Valentinovo se proslavlja i u Južnoj Americi, ali se u Brazilu zove 12. lipnja, dok se u Kolumbiji slavi treće subote mjeseca rujna i zove se Dan ljubavi i prijateljstva.

Komentari
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 3018 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 3029 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 2801 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 2944 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
Sami u raljama planiranja
Check lista za uspješno planiranje vjenčnja...
 
A lijepo sam te
Prije 2651 dana Jesu li nam zaista bitna tuđa upozorenja?...
47 milijuna lijepih djela
Prije 2774 dana Jel bitno tko s kim spava ili ljubav?...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy