Torta od limuna

Torta koja doprinosi jačanju otpornosti organizma


Objavljeno: 22.01.2012.

Foto: Persa Karać
Pogledano: 7646 puta

Limun je gotovo sinonim za vitamin C. U sezonama gripe i prehlade svakako je dobro učestalije konzumirati limun kako bismo doprinijeli jačanju otpornosti našeg organizma. Kad kupujete limun pripazite na boju i težinu limuna.

Birajte limune koji su žućkaste boje i koji su teži. Ako su teži znači da im je kora tanja i da su puni vitamina i soka, a ako su lagani imaju debelu koru i znaju biti dosta suhi. Ja sam ga ukomponirala s običnim biskvitom da sam okus kreme dođe do izražaja, a ispalo je super, čim je moj brat tražio repete ☺

Sastojci

Biskvit:

4 jaja
120 g šećera
korica 2 limuna
120 g brašna
1 žličica praška za pecivo

Krema od limuna:

2 jaja
100 g šećera
50 ml soka od limuna
korica 1 limuna
2 žlice maslaca
2 dcl vrhnja za šlag
15 g želatine
malo vode

+ 2 dcl vrhnja za šlag za ukrašavanje
limuni za ukrašavanje

Priprema

Biskvit:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izmiksajte jaja sa šećerom, izmiksajte dosta jako da postanu već bijela pjena tj. da se sav šećer otopi. Brašno i prašak za pecivo prosijte i lagano dodajte kremi jaja i šećera. Sve lagano izmiješajte ručnom mješalicom da ostane lagano. Na dno kalupa promjera 20 cm stavite papir za pečenje i NE mazati strane nego samo preliti kremu u to i 2-3 puta snažno kalupom lupiti o radnu površinu da mjehurići izađu. Pecite oko 20 minuta, tj. provjerite čačkalicom. Izvadite iz pećnice, ostavite 5 minuta da se ohladi i nožem odvojite od rubova, izvadite iz kalupa i ohladite do kraja.

Krema od limuna:

Izmiksajte jaja i šećer na isti način kao i u biskvitu i dodajte sok od limuna i koricu. Na parnoj kupki kuhajte oko 10 minuta dok ne postigne konzistenciju džema i maknite s kupke te u vruću kremu dodajte maslac i izmiješajte da se rastopi. Vruću kremu ohladite u kupki hladne vode, i u to umiješajte izmiksani šlag. Želatinu prelijte vodom da nabubri, rastopite na vatri i ulite u kremu.

Sastavljanje torte

Prerežite biskvit na dva dijela i namočite malo kombinacijom limunovog soka i vode. Stavite jedan biskvit na pladanj za posluživanje i oko njega obruč od torte. Filajte kremom od limuna, ali ostavite 2-3 žlice kreme da se kasnije napravi šlag za ukras. Prekrite drugim biskvitom i pustite u hladnjaku da se stisne nekih sat vremena.

U međuvremenu kremu koju ste ostavili od filanja izmiksajte s preostalim slatkim vrhnjem za šlag. Ako želite malo ljepšu, žuću boju od one koje ste dobili kod miksanja možete dodati par kapi žute boje za kolače :)

 

Ukrasiti po želji, ali obavezno limunima :) 

 

 

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy