Veza bez stresa

11 načina kako izbjeći stres u vezi


Objavljeno: 28.11.2011.

Foto: tiiiiga-style.tumblr.com
Pogledano: 2677 puta

Svaka veza prolazi kroz određena razdoblja, kada jednostavno zbog nekih okolnosti poludite, osjećate se nesigurno, razmišljate o prekidu…Problemi se gomilaju, stres raste, a vama se čini kao da ste u potpunosti izgubljeni.

No, nasreću, postoje načini kako izbjeći te negativne osjećaje i nepotreban stres.

1. Identificirajte pravi uzrok stresa

Ako osjećate stres u vezi, važno je dokučiti koji je pravi razlog toga stresa. Ako je uzrok stresa vanjski i zapravo nema veze s vašom vezom, nemojte ga tretirati kao da ima. Primjerice, novac je u većini slučajeva veliki problem u vezama. No u stvarnosti, novac je financijski problem, a postaje problem u vezi jedino ako vi to dopustite. Umjesto da se svađate oko novca, radije razgovorom pronađite neko rješenje za taj problem.

2. Razlikujte vezu od problema

Vrlo je važno znati prepoznati razliku imeđu pravog stanja veze i problema s kojima se suočavate. Ljubav koju osjećate jedan prema drugome trebala bi ostati zaštićena od problema s kojima se susrećete. Brkanje pravog stanja veze s nekim možda prolaznim problemom ravno je ubojstvu veze. Upravo zato, morate raditi na reakcijama koje u vama prouzročava stres, kako one ne bi zatrovale vaše osjećaje prema partneru.

3. Izbjegavajte negativne zaključke

Ako se dogodi nešto što ne možete kontrolirati, svakako izbjegavajte razmišljati o najgorem mogućem ishodu. Ako primjerice vaš partner izgubi posao, to ne znači da ćete i vi izgubiti posao, izgubiti zajednički dom i sve drugo za što ste radili. Umjesto da se fokusirate na negativne mogućnosti, sjednite zajedno i razmotrite mogućnosti koje imate kako biste riješili problem. Rješenje uvijek postoji, i to ono pozitivno.

4. Govorite, ne djelujte

Razlika između riječi i dijela je u količini emocija koje uključujete tijekom svake od tih radnji. Kada reagirate djelima na neku lošu vijest, vrlo je vjerojatno da će vaša reakcija uključivati hrpu negativnih emocija. Ako radije odaberete govornu reakciju, ona će u vama osloboditi više pozitivnijih emocija, kao suosjećanje i razumijevanje te automatski nagon i želju da umirite situaciju.

5. Ne budite kritični i ne prebacujte krivicu

To što ste prekritični jedno prema drugome samo vas može radvojiti. Loše stvari se događaju, a vi ih morate gledati kao priliku za nešto bolje, za napredak i za učvrščivanje vaše veze. Također, ne morate uvijek partnera kriviti za sve, pogotovo onda kada ste možda i vi glavni krivac. Osjećaj krivnje i pritiska zbog istoga vrlo je destruktivno po samu vezu i nikako ne pridonosi jedinstvu, nečemu bez čega veza ne postoji.

6. Saznajte što muči vašeg partnera

Ako nešto pođe po zlu, a vi se osjećate odgovorno, lako je postaviti obrambeni stav prema njemu kada vam iznese svoje brige, što u konačnici uvijek rezultira svađom. Umjesto da se postavite na “stražnje noge” i zauzmete obrambeni stav, primite na znanje partnerovu zabrinutost otvorena srca i budite spremni razumjeti ga.

7. Razumite njegove osjećaje

Žene i muškarci često potpuno drugačije reagiraju na stres. Vašem bi se partneru moglo učiniti da previše emocija uključujete u doživljavanje, pa i rješavanje, nekog problema, dok bi se vama moglo činiti kako on isti problem jednostavno ignorira. Kada shvatite da svatko na svoj način doživljava određeni problem, tada će vam biti puno lakše poštivati osjećaje vašeg partnera i ono kako ih on izražava. I zapamtite, to što drugačije izražavate osjećaje, ne znači da je jedno vrijednije od drugog, jednostavno je različito.

8. Poštujte svojeg partnera

Kada ste pod stresom, često imate manje inspiracije i volje za bilo što, pa tako i za vezu, s pogotovo ako ste pod stresom zbog same veze. U tom stanju vrlo je izgledno da ćete imati manje poštovanja prema bilo kome, a pogotovo prema vašem partneru. No jednostavno, takvo što si ne smijete dopustiti. Stres u vezi uvijek možete smanjiti visokom razinom poštavanja prema partneru, bez obzira na potencijalne loše situacije u kojima se nalazite.

9. Ohrabrujte jedno drugo

Kako se osjećate kada vaš partner izrazi povjerenje u vas? Ohrabrujuće je zar ne? Ovo se pogotovo pokaže istinom kada ste u stanju da sami ne vjerujete u sebe i svoje postupke. Ništa ne može obnoviti i podići vaše samopouzdanje kao ohrabrenje nekoga do koga vam je jako jako stalo. Upravo zato, međusobno ohrabrivanje je jedan od najmoćnijih alata protiv stresa u vašoj vezi, zato iskoristite to.

10. Potvrdite partnerstvo

Vrlo je važno ponekad se podsjetiti da ste partneri u svakoj borbi, izazovu ili problemu. Podsjetite svojega partnera da ste uz njega bez obzira na sve. Ako u nečemu pogriješite, brzo se ispričajte. To će mu pokazati da ste odani vezi i da vam je stalo isto kao i kada vi njemu oprostite neku pogrešku. Redovito mu dajte u do znanja da cijenite vašu vezu. To ću zasigurno otkloniti svaku sumnju koja nastaje uslijed nekog problema.

11. Zatražite pomoć ako vam je potrebna

Kada se više ne osjećate sigurnost u vašoj vezi, ne budite tvrdoglavi i/ili ponosni zatražiti pomoć. Ponekad je potrebno treće mišljenje. Vas dvoje ste kao partneri u biti preblizu situaciji da biste je objektivno sagledali. Zatražite pomoć od stručne osobe, prijatelja, rodbine…Nije sramota. Ako zaista cijenite svoju vezu, onda vam ne bi trebalo biti teško učiniti bilo što kako biste ju spasili.

Komentari
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 2798 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 2940 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
Zašto ti ne bi
Iznađi iz frend zone - od prijatelja do dečka...
 
Pasite se oči moje
Prije 2831 dana S njima bi voljele ostati zaglavljene u dizalu...
Zajedno u orgazmičke visine
Prije 2917 dana Nekoliko savjeta za pomoć pri postizanju vaginalnog orgazma...
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 3014 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 3025 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy