Žene u borbi za biračko pravo

Borile smo se i izborile - iskoristimo to!


Objavljeno: 03.12.2011.

Foto: vi.sualize.us
Pogledano: 2907 puta

Emancipacijom, žene su se izborile za razna prava, između ostalog i za biračko pravo. Ograničenja poput imovinskog i obrazovnog cenzusa isključivala su široke slojeve društva iz biračkog procesa, dok su žene bile isključene u potpunosti.

Razlozi uskraćivanja biračkog prava ženama bili su različiti; politika je rezervirana samo za muškarce, to su muška posla, ženi je mjesto u kuhinji, a ne u politici i tomu slični nebulozni primjeri.

O nejednakom statusu i pravima žena nasuprot muškaraca prva je progovorila Olympia de Gouges objavivši Deklaraciju o pravima žene i građanke. Objava njezine deklaracije, blago rečeno, nije dobro prošla. Gospođu su giljotirali 3. studenog 1793., a optužnica je glasila ovako nekako: “zaboravila je na vrline koje dolikuju njezinome spolu”.

Ovim primjerom samo smo željeli pokazati koliko je za žene nekada bilo opasno izražavati stavove i mišljenje koja nisu bila u skladu s mišljenjem muškaraca.

Zemlja koja je prva dala puno pravo glasa (1893. godine) ženama bila je Novi Zeland. Zabilježeni su i raniji pokušaji u ponekim europskim i američkim državama, no to pravo bilo je ograničeno na već spomenute načine.

Hrvatska je, kao i po mnogo čemu, kasnila ''par“ godina, (uspoređujući s Novim Zelandom) točnije 52 godine! Hrvaticama je pravo glasa dodijeljeno 1945. godine kao i svim drugim ženama s područja bivše Jugoslavije.

Zemlje koje još uvijek uskraćuju ovo pravo ženama su poneke arapske zemlje koje su odgodile ovaj problem za bolje dane. Bilo kako bilo, ovo temeljno demokratsko pravo u 21. stoljeću osigurala je većina zemalja koje počivaju na postavkama liberalne demokracije, no svejedno, ono je iskorištavano i manipulirano na razne načine.

Bitka koja se vodila oko dodjele prava glasa ženama bila je dugotrajna i, nažalost, puna slučajeva koji su završili kobno. Emmeline Pankhurst i Emily Davidson u Engleskoj, Clara Zetkin u Njemačkoj, Alexandra Kollontai u Rusiji, Alice Paul i Lucy Burns u SAD-u – samo su neke od feministica koje su se borile za pravo glasa žena.

Njihov doprinos omogućio je mnogim ženama diljem svijeta da se izbore za svoja prava i položaj koji im omogućuje jednake šanse kao i muškarcima.

Dakle borile smo se, izborile smo se, i umjesto da neke od nas i dalje šute, bolje da to iskoristimo najbolje što možemo, kako u politici, tako i u svim drugim sferama života.

*****

“Žena ima pravo popeti se na vješala. Mora isto tako imati pravo i popeti se za govornicu parlamenta.”

Olympia de Gouges

Komentari
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2310 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 2482 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2288 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2377 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 2198 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 2213 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy