Život u emocionalnom celibatu

Spriječavanje nastanka novih emocija nakon ljubavnog razočaranja


Objavljeno: 15.02.2012.

Foto: Morana Popovčić
Pogledano: 2155 puta

Svatko od nas je barem jednom u životu doživio ljubavni brodolom. Prekid ljubavne veze sa sobom nosi razne posljedice poput razočaranja, tuge, povrijeđenosti, a u težim oblicima i depresiju. Ne postoji recept prema kojem bi bilo koji prekid veze bio bezbolan.

Ovisno o pojedincu, svaka osoba proživljava taj period nakon prekida na svoj način. Netko se drži one "klin se klinom izbija“ pa žuri u drugu vezu kako bi takvom zamjenom potisnuli svoje negativne emocije. Drugi pak odbijaju bilo kakvu vezu i to na duži period često govoreći kako više nikad ne žele biti u ozbiljnoj vezi.

Upravo ćemo se ovdje pozabaviti tim sve učestalijim obrascem ponašanja u kojem muškaraci ili žene žive u tzv. emocionalnom celibatu kako bi spriječili moguća nova razočaranja.

Odricanjem ulaska u novu vezu, muškarac ili žena, stvore imaginarni zid oko sebe kako bi drugoj osobi bilo što teže doprijeti do njihovog srca, odnosno, oni to rade kako bi spriječili nastanak emocija prema toj drugoj osobi.

Osobe u emocionalnom celibatu u potpunosti se odriču bilo kakvih odnosa u kojima će oni morati pokazati svoju nježniju stranu jer zbog prethodnog lošeg iskustva oni se boje da njihovi osjećaje nebi ponovno bili izigrani.

Iz tog razloga oni često ulaze u otvorene veze u kojima nemaju puno odgovornosti i potrebe za nježnostima (osim one u krevetu) kako bi, kada dođe do prekida, bili što manje razočarani ili povrijeđeni. Često im i odgovara biti u takvim otvorenim vezama, pogotovo kada se druga strana bolje zagrije za tu vezu, jer se na taj način njihov ego oporavlja i počinju ponovno osjećati da su oni nekome važni.

Muškarci su ti koji su skloniji emocionalnom celibatu jer oni teže probavljuju negativne emocije iz sebe. Muškaraci prekid veze proživljavaju puno teže jer se od njih ne očekuje da danonoćno plaču i troše šleper maramica za brisanje suza. Iz tog razloga njima treba puno više vremena da se pripreme za ulazak u novu ozbiljnu vezu.

Kod žena imamo totalno drugačiji scenarij. Žene se isplaču, zovu prijateljice 100 puta na dan dok ne razriješe misterij prekida veze, uređuju se kako bi ponovo stekle samopuzdanje i sve ostalo što im pomaže da ispulje razočarenje i tugu na površinu.

Manje je žena koje žive u emocionalnom celibatu jer su žene samo po sebi nježnije i osjećanije te lakše se vode emocijama.

Na kraju krajeva, u cijeloj toj priči najviše gubi onaj koji živi u emocionalnom celibatu jer sam sebi uskraćuje nove prilike za ljubav i sreću.

Svi vi koji ste se prepoznali u ovom tekstu dajte priliku sami sebi da budete ponovno sretni, jer ako ćete se čak i ponovno razočarati, nije kraj svijeta, to je normalno, i sastavni je dio života, no ne traje zauvijek. 

Komentari
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 2809 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 2952 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
Sami u raljama planiranja
Check lista za uspješno planiranje vjenčnja...
 
A lijepo sam te
Prije 2659 dana Jesu li nam zaista bitna tuđa upozorenja?...
47 milijuna lijepih djela
Prije 2781 dana Jel bitno tko s kim spava ili ljubav?...
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 3026 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 3037 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy